Глава Єврокомісії складу, що відходить, Жозе Мануел Баррозу закликав Україну і Росію вирішити газову суперечку, не уточнивши, проте, чи готовий ЄС допомогти Києву грошима для попередньої оплати російського газу

«Голова Єврокомісії закликав усі сторони завершити переговори, щоб забезпечити безперервні, надійні і такі, що ґрунтуються на ринковій ціні постачання газу в Україну», - йдеться в комюніке виконавчої колегії ЄС, поширеному в четвер у Брюсселі, передає «Інтерфакс-Україна».

У ньому повідомляється, що Баррозу в середу кілька разів розмовляв телефоном з президентом України Петром Порошенком, у той час як у Брюсселі проходили тристоронні переговори щодо газу між Єврокомісією, Україною та Росією.

Баррозу підкреслив, що угода перебуває на відстані витягнутої руки, якщо укласти її на основі пропозицій Європейської комісії».

Пропозиція Брюсселя передбачає оплату Києвом 3,1 мільярда доларів у рахунок погашення боргу «Газпрому», з яких 2 млрд повинні бути виплачені до кінця жовтня. Газпром, за цією пропозицією, зобов'язується відновити перервані в червні поставки газу Україні, мінімум 5 млрд кубометрів за ціною 385 доларів за тисячу кубометрів.

Нагадаємо, Україна не надала гарантій передоплати газу, але пообіцяла РФ знайти кошти на оплату зимових поставок палива в обсязі чотирьох мільярдів кубометрів.

Тристоронні переговори у форматі Україна - Росія - Єврокомісія щодо газу тривають з вечора 29 жовтня. Однак, за словами російських переговірників, і чергова зустріч, і підписання зимового газового пакету відбудуться лише в тому випадку, якщо Україна і ЄК узгодять останній з трьох документів - двосторонній протокол, що включає фінансові гарантії Києву для оплати російського газу.

Делегація «Газпрому» прийняла рішення вранці 30 жовтня покинути тристоронні газові переговори Україна-РФ-ЄС, що почалися напередодні в Брюсселі, і повернулася до Москви.

Європейська комісія в свою чергу скасувала прес-конференцію за підсумками тристоронньої газової зустрічі у форматі Україна - ЄС - Росія, яка була запланована на 9:30 за київським часом.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом