Україна не надала гарантій передоплати газу, але пообіцяла Росії знайти кошти на оплату зимового постачання палива в обсязі чотирьох мільярдів кубометрів, повідомив журналістам глава Міненерго РФ Олександр Новак, передає РІА «Новости».

«Сьогодні було заявлено про те, що Україна знайде ці кошти. Такі переговори були проведені з Єврокомісією, з міжнародними фінансовими організаціями. Нам було заявлено про те, що на обсяг газу в чотири мільярди кубометрів Україна знайде кошти для забезпечення попередньої оплати поставки цього обсягу», - сказав Новак за підсумками чергових тристоронніх переговорів щодо газу в Брюсселі.

За його словами, Росія готова підписати зимовий план відновлення постачання газу на умовах передоплати.

Нагадаємо, тристоронні переговори у форматі Україна - Росія - Єврокомісія щодо газу тривають з вечора 29 жовтня. Однак, за словами російських переговірників, і чергова зустріч, і підписання зимового газового пакета відбудуться лише в тому разі, якщо Україна та ЄК узгодять останній з трьох документів - двосторонній протокол, що включає фінансові гарантії Києву для оплати російського газу.

Делегація «Газпрому» прийняла рішення вранці 30 жовтня залишити тристоронні газові переговори Україна-РФ-ЄС, що почалися напередодні в Брюсселі, і повернулася до Москви.

Європейська комісія, своєю чергою, скасувала прес-конференцію за підсумками тристоронньої газової зустрічі у форматі «Україна-ЄС-Росія», яка була запланована на 9:30 за київським часом.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом