Домовленість щодо газу не буде підписана, якщо українська сторона і Єврокомісія не узгодять фінансові гарантії. Про це за підсумками першої частини тристоронніх міністерських переговорів в Брюсселі між Україною, РФ і ЄС повідомив глава «Газпрому» Олексій Міллер.

За його словами, на переговорах по газу «підготовлені до підписання документи, з них два протоколи: протокол у тристоронньому форматі Україна - Росія - Єврокомісія і протокол у двосторонньому форматі ЄК - Україна».

«Все, що стосується фінансових питань, все, що стосується гарантій, які дає Єврокомісія Україні, ці зобов'язання будуть прописані у двосторонньому протоколі. Що стосується нашого тристороннього протоколу, то всі принципові положення цього тристороннього документа узгоджені, точно так само принципово узгоджене доповнення до контракту між «Газпромом» і «Нафтогазом», яке носить технічний характер», - підкреслив Міллер.

«Сьогодні (29 жовтня. - Ред.) переговори завершилися на тому, що сторони беруть паузу в переговорах до вечора завтрашнього дня для зустрічі в Брюсселі, але зустріч, переговори відбудуться лише в тому випадку, якщо українська сторона і Європейська комісія досягнуть згоди щодо цього двостороннього протоколу», - продовжив він, повідомляє «ТАСС».

«Якщо такої домовленості не буде досягнуто, то, відповідно, завтра зустрічей, переговорів не буде, і ніякі документи не будуть підписані. Якщо домовленість між Україною і Єврокомісією буде досягнута, то, відповідно, завтра можна очікувати підписання трьох документів. Двох протоколів та доповнення до контракту між «Газпромом» і «Нафтогазом». Все, що стосується наших документів, де російська сторона, де «Газпром» виступає стороною, всі питання узгоджені на сьогоднішній день», - уклав він.

Міністр енергетики РФ Олександр Новак повідомив, що переговори триватимуть 30 жовтня ввечері, а сторони мають намір підписати додаткову угоду до контракту між «Нафтогазом» і «Газпромом».

«Нам було заявлено про те, що на обсяг газу в 4 млрд кубометрів Україна знайде кошти для забезпечення попередньої оплати поставки цього обсягу газу. Мова йде не про гарантії, а тільки про заяву української сторони», - сказав він.

За словами Новака, Україна поки не надала письмових гарантій про знаходження коштів на оплату боргу за газ і передоплату.

Нагадаємо, 29 жовтня в Брюсселі розпочалися переговори з урегулюваннюя спірних газових питань між Києвом і Москвою в тристоронньому форматі за участю Росії, України та Європейської комісії.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом