Тристороння зустріч щодо газу «Україна-Росія-ЄС» почалася в Брюсселі.

Зустрічі передували переговори в двосторонньому форматі: єврокомісар з енергетики Гюнтер Еттінгер - міністр енергетики України Юрій Продан і Еттінгер - міністр енергетики РФ Олександр Новак.

На тристоронній зустрічі з газу в Брюсселі належить вирішити три основних питання: ціна і система ціноутворення для України, можливості фінансової підтримки для оплати  нових поставок газу, а також форма домовленості між Москвою і Києвом, заявив Еттінгер перед початком тристоронньої міністерської зустрічі, повідомляє «ТАСС».

«Потрібно зрозуміти, яка буде ціна, яка формула ціноутворення прийнятна, щоб прийти до ціни, заснованої на ринку», - сказав Еттінгер.

«Друге питання: як підтримати Україну для оплати за імпорт російського газу - це 3-4 млрд кубометрів в 2014 році, а також, можливо,  на початку 2015 року», - продовжив він.

«Останнє питання: яка буде структура цієї домовленості, прийнятна для обох сторін, чи буде це угода, чи протокол», - уклав він.

Еттінгер вкотре підтвердив, що мова йде тільки про постачання за передоплатою, без умови «бери або плати», повідомляє «ТАСС».

Як раніше повідомляв ForUm, Росія налаштована на досягнення остаточних домовленостей і підписання документів щодо газу з Україною на сьогоднішній тристоронній зустрічі в Брюсселі, заявив глава Міненерго РФ Олександр Новак.

Раніше міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Продан заявив, що Україна розраховує підписати сьогодні з РФ газовий документ.

У свою чергу єврокомісар з енергетики Гюнтер Еттінгер оцінив ймовірність досягнення позитивного результату в переговорах по газу між Росією, Україною та Європейською комісією в Брюсселі як 50/50.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом