Президент України Петро Порошенко підписав указ про посилення соціальних гарантій учасникам антитерористичної операції та членам їх сімей, а також громадянам, які проживають на території Донецької і Луганської областей.

Указ «Про невідкладні заходи щодо забезпечення додаткових соціальних гарантій окремим категоріям громадян» від 29 жовтня опублікований на сайті глави держави.

Згідно з документом, Кабінет Міністрів повинен розробити і внести на розгляд Верховної Ради законопроекти про соціальний захист осіб, які захищали незалежність України і брали безпосередню участь у АТО в складі добровольчих батальйонів, та членів їх сімей; а також про зміни в закон України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» щодо надання права на вступ поза конкурсом у вищі навчальні заклади зазначених осіб.

Уряд має також підготувати пропозиції про надання права на вступ поза конкурсом до внз дітям, батьки (один із батьків) яких загинули під час участі в АТО або внаслідок поранення, а також вжити невідкладних заходів щодо вирішення питання переведення на навчання за кошти державного бюджету дітей учасників бойових дій, передає «Інтерфакс-Україна».

Крім того, згідно з указом, Кабміну доручено забезпечити вирішення питання про продовження прийому на навчання у виші громадян, які проживають у Донецькій і Луганській областях та рекомендованих до зарахування або таких, що перевяться з вишів, розташованих на території цих областей.

Уряду також доручено вжити невідкладних заходів щодо влаштування в найкоротші терміни дітей, батьки (один із батьків) яких загинули під час участі в АТО або внаслідок поранення, шляхом встановлення опіки та піклування над такими дітьми, їх усиновлення, передачі в прийомні сім'ї, дитячі будинки сімейного типу, а також в установи для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, забезпечити відповідне фінансування зазначених установ та передбачених законодавством соцвиплат.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

44