Причини обвалення стіни Національного заповідника "Софія Київська", яке сталося 18 жовтня, будуть встановлені в ході розслідування. Про це, як передає кореспондент Forum'у, на виїзному засіданні робочої групи з питань історичного ареалу та культурної спадщини міста Києва заявила директор НЗСК Олена Сердюк.

«Для виявлення причин падіння стіни і запобігання подальших обвалів ми пропонуємо розширити мережу гідрогеологічних спостережень за територією заповідника. Разом з керівництвом міста потрібно виробити програму профілактичного ремонту комунікацій з метою запобігання витоку води з міських теплотрас, які вже спостерігаються поблизу заповідника», - повідомила Сердюк.

Також вона зазначила, що дирекція вже кілька разів просила владу Києва заборонити паркування на Софійській площі і перетворити її не в автопаркування, а в культурну міську площу.

«Софійський собор також розташований у центрі автомобільного навантаження, і ми просили не переносити головну магістраль на вулицю Володимирську і зменшити вібраційні навантаження від руху транспорту», - наголосила директор.

У свою чергу завідувач відділу Державного науково-дослідного інституту будівельних конструкцій Ігор Матвєєв, який розслідує причини обвалу стіни ХХ століття, висунув ще одну гіпотезу. «Один бік стіни стояв на фундаменті старої церкви, яка була зруйнована у XVIII столітті, а другий - на залишках будсміття. Кладка була деструктирована, шви порожні - це і було причиною руйнування», - підкреслив він.

Як раніше повідомляв ForUm, територія Національного заповідника «Софія Київська» може бути розширена за рахунок музеєфікації храму XI століття, на місці якого розташована частково обваленастіна, заявляє генеральний директор заповідника Олена Сердюк.

Олена Бабич, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

135