Через постанови НБУ №591 в Україні може повністю зупинитися експорт ліків. Про це в ході прес-конференції на тему: «Постанова НБУ 1591 - оцінка впливу на промисловість та експортно-імпортні операції» заявила генеральний директор АТ «Лекхім» Тетяна Печаєва.

«В результаті цієї постанови НБУ повністю зупинена реєстрація нових препаратів і перереєстрація вітчизняних засобів, що добре себе зарекомендували на зовнішніх ринках. Це призведе до поступової повної зупинки експорту», - сказала Печаєва.

На її думку, Україна втратить свої зовнішні ринки.

«Ті ринки, які були з великим трудом завойовані нами, ми втратимо. Святе місце порожнім не буває, його швидко займуть конкуренти з інших країн. Це важливо, оскільки реєстрація займає від року до 5 років, тому для нас важливий кожен місяць. Місяць ми вже втратили. Жодного платежу не провели. Жодне підприємства не змогло зареєструвати жодного препарату», - сказала вона.

Також, за її словами, виникла проблема з транзитом.

«Ми є ексклюзивним дистриб'ютором препаратів інсуліну на територію Туркменістану. Україна отримує за це гроші. Ми не можемо розрахуватися зі світовим виробником. Йде порушення зовнішніх економічних контрактів. Кому виставляти штрафні санкції? Хто після цього взагалі буде працювати з Україною?» - ставить риторичне питання Печаєва.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

33
Теги