Кабінету Міністрів України потрібно внести проект державного бюджету на 2015 рік до присяги нових народних депутатів та формування уряду. Про це в коментарі Forum'у повідомив голова підкомітету з питань бюджетної політики Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, народний депутат від ВО «Батьківщина» Олександр Чорноволенко.

«Бюджетний процес вже і без того сильно порушений, адже проект бюджету мав бути в парламенті до 15 вересня. І тут вже складно щось виправляти. Але! Потрібно до формування нового уряду і навіть до присяги нових депутатів Кабміну внести в парламент проект держбюджету, щоб його можна було почати розглядати. Для прийняття бюджету не обов'язково чекати формування нового уряду», - впевнений голова підкомітету.

На думку Чорноволенка, бюджет не буде залежати від нових депутатів, він буде повністю урядовим.

Він також вважає, що нинішній парламент повинен був би якісно розглянути проект держбюджету і не приймати його, «як любить Турчинов, відразу - в першому читанні і в цілому».

За словами Чорноволенка, Кабмін давно наполягає на ухваленні держбюджету на 2015 рік після внесення змін в податкове та бюджетне законодавство. «Плануються зміни в Податковий і Бюджетний кодекси. Сумніви у їх доцільності є. Але думаю, що нова ВР, на відміну від старої, підтримає їх через недосвідченість», - зазначив він.

Нардеп вважає, що держбюджет на 2015 рік буде прийнятий у поточному році. «Інша справа, наскільки він буде якісним. Це питання, оскільки держбюджет у всьому світі розглядається півроку. У нас була передбачена така ж процедура: послання Президента, Бюджетна резолюція, і з 15 вересня бюджет розглядається і приймається парламентом. В цей раз все буде зіжмакано. Це велика проблема», - підсумував Чорноволенко.

Нагадаємо, згідно з бюджетним законодавством, Кабмін до 15 вересня повинен внести на затвердження Верховної Ради проект державного бюджету на наступний рік, чого не було зроблено. Однак уряд відмовився вносити у Раду держбюджет-2015, мотивуючи це необхідністю спершу прийняти податкову і бюджетну реформу.

Екс-перший віце-прем'єр України Сергій Арбузов зазначив, що ця затримка ускладнює процес економічної стабілізації в країні і може мати, без перебільшення, катастрофічні наслідки.

«Стурбованість викликає той факт, що прийняття бюджету може відбутися на швидку руку, без належного аналізу макроекономічних показників в країні», - зазначив він, пояснивши, що у разі зриву розгляду проекту бюджету на 2015 рік у парламенті країна буде жити згідно з показниками, закладеними у бюджет на 2014 рік.

«Є такий варіант розвитку ситуації, коли в разі зриву бюджетного процесу країна залишається жити за програмою бюджету попереднього року. Однак у даній ситуації такого допустити не можна. За поточний рік відбулися значні зміни в національній економіці: змінилися макропоказники, гривня втратила стабільність, Україна перебуває в постійному стані запозичення кредиторських коштів. Отже, жити згідно з бюджетом 2014 року Україна не зможе», - попереджає Арбузов.

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

32
Теги