Білорусь і Росія планують перейти в розрахунках за енергоносії на російський рубль, повідомила голова правління Нацбанку Білорусі Надія Єрмакова у ході телеконференції в середу.

«На Міжбанківській валютній раді Центрального банку Росії та Національного банку Білорусі прийнято рішення про опрацювання питань стимулювання подальшого зростання розрахунків у національних валютах», - сказала вона, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

За її словами, наразі основні обсяги розрахунків у доларах США припадають на імпорт Білоруссю російських енергоносіїв. «Банк Росії проводить переговори з найбільшими російськими нафтогазовими експортерами для оцінки можливостей переведення розрахунків з білоруською стороною на російські рублі», - сказала вона.

При цьому Єрмакова відзначила, що долар у розрахунках між підприємствами Білорусі і Росії займає близько 20%, а 70% зовнішньоторговельних операцій суб'єктів господарювання обслуговуються російськими рублями.

«Подальше зростання частки національних валют у взаємних розрахунках підвищить інтеграцію фінансових ринків держав, мінімізує операційні витрати і знизить схильність країн геополітичних ризиків», - зазначила керівник Нацбанку.

Єрмакова також підкреслила, що перехід у розрахунках на російський рубль не принесе білоруським підприємствам та фізичним особам додаткових витрат, оскільки основне організаційне навантаження ляже на банківські системи двох країн, у тому числі в частині формування додаткових операційних резервів у національних валютах, розвитку інфраструктури фінансових ринків.

Питання переходу до єдиної валюти в Євразійському економічному союзі в середньостроковій перспективі не стоїть, оскільки введення єдиної валюти - це завершальний етап процесу інтеграції, вважає глава Нацбанку.

«Для повноцінного функціонування інтеграційного об'єднання нового рівня країнам-учасницям необхідно повністю виконати сукупність заходів щодо створення рівних умов ведення господарської діяльності економічними суб'єктами і забезпечити вільний рух товарів, послуг, капіталу, робочої сили. Лише після завершення формування спільного ринку, що ґрунтуватиметься на згаданому принципі «чотирьох свобод», можливе утворення валютного союзу і введення єдиної валюти», - вважає Єрмакова.

Деномінація білоруського рубля найближчим часом проводитися не буде, підкреслила глава Нацбанку.

«Проводити деномінацію доцільно у разі, якщо рівень інфляції в країні стабільно низький і знаходиться на рівні менше 10%. Виходячи з ситуації, яка складається поточного року, і прогнозів щодо інфляції на наступний рік, говорити про те, що найближчим часом ми проведемо деномінацію, передчасно», - сказала Єрмакова.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом