Постанова Національного банку України №591 повертає Україну в 90-ті роки і стимулює розвиток чорного ринку. Про це, як передає кореспондент Forum'у, у ході прес-конференції заявив заступник голови Федерації роботодавців України Дмитро Олійник.

«Що стосується готівкової валюти, то ця постанова створила всі умови для повернення нас в 90-ті роки і успішного процвітання чорного ринку. Зараз цей ринок процвітає у приміщеннях діючих фінансових установ. Але в цей час у тих, хто міняє валюту в цих установах, більше впевненості, що їх не «кинуть», - сказав він.

Також він акцентував увагу присутніх, що постанова торкнулася і валютної безготівки.

«Ми змушені констатувати, що вперше за історію незалежної України є всі ознаки того, що навіть безготівковий ринок валюти чорніє. Існують фізичні приклади дій комерційних банків», - зазначив він.

При цьому Олійник пояснив, що якщо дію згаданої постанови не буде скасовано найближчим часом, то відповідні обмеження знизять ВВП на 2% (до 30 млрд грн).

«Багато українських бізнесменів були змушені призупинити свої зобов'язання за контрактами через цю постанову. Таким чином, зупиняється інвестиційна діяльність. З Україною ніхто не хоче працювати, оскільки нам обмежили можливості експорту», - резюмував він.

Нагадаємо, Нацбанк постановою №591 («Про внесення змін у деякі нормативно-правові акти Національного банку України») з 23 вересня зменшив розмір максимального продажу готівкової валюти під один паспорт з нинішнього еквівалента 15 тис. грн до 3 тис. грн на добу (у доларах це зараз $223). Це обмеження не поширюється на випадки купівлі валюти для погашення кредитів.

Крім того, постановою скасовано раніше запроваджену вимогу про обов'язкову конвертацію в гривню переказів в іноземній валюті, що надійшли з-за кордону на користь фізичних осіб (без відкриття рахунку). Новою постановою також передбачено зменшення розміру обов'язкового продажу надходжень в іноземній валюті зі 100% до 75%.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

164
Теги