У Київраді почали роботу над бюджетом столиці наступного року. Про це газеті «Капітал» заявив голова бюджетної комісії Київради Андрій Странніков.

«Як і в 2014 р., бюджет буде складним. Ми розглядаємо три варіанти його формування. Перший - коли вилучення в держскарбницю з податку на дохід фізосіб становлять 50 % (понад 8 млрд грн. - Ред.), другий - 25 % на 75 %, і третій - 40 % на 60 %. Два останніх не на користь Києва, але у такому разі освіта та медицина повинні фінансуватися державою», - пояснив Странніков.

За будь-якого з цих варіантів столична скарбниця в 2015-му точно не наповниться більше, ніж цього року, а це означає, що витратними проектами Київ займатися не буде, пише видання.

«Не варто чекати будівництва Подільсько-Воскресенського мосту, метро на Троєщину, Окружної дороги або реконструкції Бортницької станції аерації. Всі зусилля будуть спрямовані тільки на об'єкти з високим ступенем готовності або аварійні, як, наприклад, на боротьбу зі зсувами», - каже Странніков.

Сума боргів міста, за офіційною інформацією КМДА, за останні чотири роки збільшилася з 6,7 млрд грн до майже 12 млрд грн. Причому значну її частину столиця змушена обслуговувати і виплачувати в іноземній валюті, незважаючи на курсові коливання.

«Наступний фінансовий рік для Києва буде критичним, адже місту потрібно буде погасити 1,9 млрд грн за облігаціями, які випускалися на покриття різниці в тарифах. Ще 3,5 млрд грн внутрішньої позики (2,6 млрд грн, які «перепаковані» зараз, і ті, які згідно з планами місто буде погашати у 2015 р.). Крім того, $ 250 млн за євробондами, випущеними в 2005 р., що за нинішнім курсом становить 3,2 млрд грн, а яким він буде до листопада наступного року, прогнозувати складно. У результаті сума становитиме 8,6 млрд грн із загального фонду бюджету», - поділився фінансовими труднощами Києва колишній заступник глави КМДА Руслан Крамаренко. Таким чином, на погашення боргів Києва піде більше половини загального фонду бюджету, якого вже традиційно не вистачає навіть на захищені статті.

За останніми даними столичної мерії, відсоток виконання бюджету поточного року становить лише 58,4 %. Найгірше кошти надходять від сплати земельного податку (чверть від запланованого), від продажу землі (21,3 %) та сплати пайових внесків на розвиток інфраструктури (36,8 %).

«З такими показниками нам краще оголосити дефолт і вимкнути мобільні телефони», - чи то жартома, чи то всерйоз стверджують фінансисти в КМДА.

На думку спеціалістів, єдиним виходом для міста в цій ситуації залишається не підвищувати розмір боргів. У той же час потрібно домагатися змін законодавства та повернення з держбюджета вилучень із податку на дохід з фізичних осіб.

«Я не бачу, на жаль, перспектив для зростання обсягу надходжень. Левова їх частка - це ПДФО, а зарплати не зростають, кількість робочих місць скорочується. Єдиний ресурс, який може зараз підняти міська влада, - це доходи від оренди та продажу землі», - каже Крамаренко.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

98