З вересня 2008 року по лютий 2010 року НБУ часів Стельмаха «спалив» $22,5 мільярди. Про це заявив президент Українського аналітичного Олександр Охріменко, коментуючи слова колишнього глави НБУ Володимира Стельмаха про те, що для підтримання фіксованого курсу гривні режимом Януковича було спалено понад 20 мільярдів доларів золотовалютного резерву.

«Навіщо такій шанованій людині, як Володимир Стельмах, який добре знає історію банківської системи, свідомо брехати і перекручувати факти? Незрозуміло, де Володимир Стельмах взяв цифру в 20 млрд дол., яку, за його словами, «спалив» НБУ Арбузова-Соркіна, щоб не допустити девальвації гривні», - підкреслив він.

Як зазначив Охріменко, згідно з даними, розміщеними на сайті НБУ, за весь період роботи НБУ Арбузова-Соркіна - з 2010 року і до Майдану - загальна сума валютних інтервенцій на міжбанківському валютному ринку становила 11,4 млрд дол.

«Це значно менше за вигадані Стельмахом двадцять мільярдів. При цьому Володимир Стельмах дуже добре знає, що в цю цифру включена і сума 9 млрд дол., яка пішла на погашення кредитів МВФ, отриманих Україною в часи, коли на чолі НБУ був Володимир Стельмах», - зазначив експерт.

При цьому він нагадує: зараз уже трохи забулися події 2008 року, але факт залишається фактом. З 2005 по 2008 рік в Україні був фіксований курс гривні 5,05 грн. У той час Володимир Стельмах не казав, що це погано, навпаки, він ставив це собі за заслугу.

При цьому в 2008 році Володимир Стельмах у ручному режимі навмисне зміцнив гривню до 4,8 грн, в той час як світова криза вже була на порозі. В результаті, стверджує Охріменко, в Україну зайшли спекулятивні гроші, які завжди носили ризиковий характер. Хоча в 2008 році Рада НБУ на чолі з Петром Порошенком була проти цієї штучної ревальвації гривні. Але Стельмах просто відмовився виконувати вказівки Ради НБУ. Для нього важливішими були вказівки тодішнього президента Віктора Ющенка. А головною метою всіх цих операцій, упевнений фахівець, була провокація на обвал гривні, щоб знищити імідж прем'єр-міністра Юлії Тимошенко і не допустити, щоб вона стала президентом.

За словами Охріменка, у вересні 2008 року збільшився попит на валюту на міжбанківському валютному ринку.

«Тоді можна було б погасити девальваційні очікування, якби НБУ зробив валютну інтервенцію всього на 2 млрд дол. Але замість цього НБУ навмисне нічого не робив і обмежився інтервенціями в обсязі всього 150 млн дол. НБУ на чолі з Володимиром Стельмахом навмисне спровокував обвал гривні», - підкреслив Охріменко.

Почалася валютна паніка. Банки не могли виплачувати депозити, зупинилися платежі. Вже у жовтні 2008 року НБУ щоб врятувати ситуацію «спалив» тільки за один місяць 4 млрд дол. Але ситуація вийшла з-під контролю. А далі були добре відомі «гойдалки Стельмаха». НБУ з одного боку видавав рефінансування у величезних обсягах, а з іншого, продавав валюту із золотовалютних резервів, у тому числі й валюту, отриману у вигляді кредитів МВФ. В результаті за період з вересня 2008 року по лютий 2010 року НБУ часів Володимира Стельмаха «спалив», 22,5 млрд дол.

«Швидше за все, Володимир Стельмах щось сплутав, і замість того, щоб сказати правду, що в результаті його помилок була допущена девальвація гривні в 2008 році, і це НБУ часів Стельмаха, а не НБУ часів Арбузова-Соркіна, «спалив» 22,5 млрд дол.», - зазначає експерт.

На думку Охріменка, це ще раз показує, що ситуація в Україні непроста. Тепер потрібні роки, щоб виправити ті помилки, які допустив НБУ Кубіва-Гонтаревої і пережити все те, що зробив Майдан для банківської системи та економіки України в цілому.

Обвали гривні часів Стельмаха і часів Кубіва-Гонтаревої, вважає експерт, багато в чому були подібні: багато паніки, банки не віддають депозити, великий попит на валюту, проблеми з валютними кредитами, падіння ВВП, зростання інфляції і багато розмов про валютних спекулянтів та ворогів, які заважають НБУ.

Як зазначає Охріменко, лише за вересень 2014 року НБУ часів Гонтаревої витратив на валютні інтервенції 824 млн дол. Але валютна паніка не припинилася. Як результат, в Україні існує два курси долара: офіційний курс близько 13 грн і курс чорного ринку - 14-14,5 грн.

«Потрібно вміти правильно робити валютні інтервенції. А просто «спалити» золотовалютні резерви нескладно», - підсумовує він.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

46