Будь-які спроби замінити термін «звільнення України від фашистських загарбників» на якийсь інший абсолютно неприпустимі ні з моральної, ні з політичної точки зору.

Таку думку лідер «Українського вибору» висловив у відповідь на пропозицію Українського інституту національної пам'яті відмовитися від використання терміна «визволення України від фашистських загарбників».

«Чи варто нагадувати, що в роки фашистського терору в Україні була створена розгалужена система концентраційних таборів та єврейських гетто, вивозили на примусові роботи в Німеччину слов'янське населення, здійснювалося масове, що відрізнялося витонченою жорстокістю знищення мирних жителів і військовополонених, яке набуло характеру геноциду, велося систематичне пограбування українських ресурсів?», - написав Медведчук у своєму блозі.

Тільки на території Києва нацистська влада створила два концтабори - в Дарниці та на Сирці, нагадав громадський діяч. «Загальна кількість самих лише киян та військовополонених, що опинилися на території міста, які прийняли мученицьку смерть від рук німецьких нацистів та їхніх місцевих прихильників, становить близько 200 тис. осіб. Навіть з такого невеликого міста, як Миргород, окупантами було вивезено 959 людей, розстріляно і замордовано 146, з них - 48 дітей. Найтяжчих втрат зазнало мирне населення і на Донбасі. До січня 1946 року чисельність населення України порівняно з 1 січня 1941 року зменшилася на 8,9 млн осіб», - підкреслив Медведчук.

Як відомо, на знак визнання особливих втрат, яких зазнали в ході боротьби з нацизмом, і виняткових заслуг у перемозі над ним у квітні 1945 року на конференції ООН у Сан-Франциско Україна разом із Білоруссю була включена до складу засновників ООН. Таким чином, було отримано надзвичайно авторитетне підтвердження її міжнародної правосуб'єктності і виняткової історичної ролі українського народу в перемозі над нацистським «новим порядком».

«Хотів би особливо підкреслити: враховуючи величезні втрати і жертви українського народу, а також смертельну загрозу самому існуванню українського етносу, що виникла в результаті дій нацистської Німеччини, будь-які спроби замінити термін «звільнення України від фашистських загарбників» на якийсь інший («вигнання» і т. д.) абсолютно неприпустимі ні з моральної, ні з політичної точки зору. Україна нікому не повинна давати навіть приводу для звинувачень у духовному колабораціонізм», - резюмував лідер «Українського вибору».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом