Бюджет на 2015 рік буде побудований і прийнятий на умовах Міжнародного валютного фонду (МВФ). Таку думку висловив Forum'у президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко, коментуючи той факт, що всупереч вимогам Конституції України та чинного законодавства, законопроект про бюджет на 2015 рік досі не зареєстрований в парламенті.

«Уряд не вносить проект держбюджету на 2015 року в парламент лише з однієї причини - чекає вказівок від Міжнародного валютного фонду. Прийдуть вказівки - з'явиться і бюджет. Сьогодні так виходить, що всі рішення приймає МВФ. Нагадаю, місія МВФ запланована на листопад цього року», - заявив він.

Якими будуть вказівки від МВФ, за словами Охріменка, поки невідомо.

«Побачимо. Але, у всякому разі, права приймати будь-які рішення без дозволу МВФ немає», - додав він.

Також експерт вважає, що не варто розцінювати як завершений факт продовження новою Верховною Радою прем'єрства Арсенія Яценюка. «Можуть ще пересваритися всі. Стійкої більшості не проглядається», - вважає він.

«Так що, думаю, бюджетний процес виглядатиме приблизно так: МВФ дасть вказівки, і бюджет все ж буде ухвалений в грудні, адже не буде бюджету - не буде кредиту від МВФ. Але вже у січні 2015 року потрібно буде вносити зміни. На жаль, немає політичної волі, немає структури, яка може навести лад в економіці, приймати самостійні рішення, а не виконувати чиїсь вказівки», - підсумував Охріменко.

Нагадаємо, згідно з бюджетним законодавством, Кабмін до 15 вересня повинен внести на затвердження Верховної Ради проект державного бюджету на наступний рік, чого не було зроблено. Однак уряд відмовився вносити у Раду держбюджет-2015, мотивуючи це необхідністю спершу ухвалити податкову і бюджетну реформу.

Екс-перший віце-прем'єр України Сергій Арбузов зазначив, що ця затримка ускладнює процес економічної стабілізації в країні і може мати, без перебільшення, катастрофічні наслідки.

«Стурбованість викликає той факт, що ухвалення бюджету може відбутися нашвидкуруч, без належного аналізу макроекономічних показників у країні», - зазначив він, пояснивши, що у разі зриву розгляду проекту бюджету на 2015 рік у парламенті країна житиме згідно з показниками, закладеними у бюджет на 2014 рік.

«Є такий варіант розвитку ситуації, коли в разі зриву бюджетного процесу країна залишається жити за програмою бюджету попереднього року. Однак у цій ситуації такого допустити не можна. За поточний рік відбулися значні зміни в національній економіці: змінилися макропоказники, гривня втратила стабільність, Україна перебуває в постійному стані запозичення кредиторських коштів. Отже, жити відповідно до бюджету 2014 року Україна не зможе», - попереджає Арбузов.

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

26