Ефективна робота нового уряду неможлива без реформи державної служби. Таку думку, як передає кореспондент Forum'у, у ході круглого столу на тему «Що буде з економікою України після виборів?» висловив екс-міністр економіки України Віктор Суслов.

«На сьогодні ключове питання - реорганізація державної служби. Сьогодні почалася криза державної служби через таке ставлення до державного апарату», - зазначив він.

Суслов підкреслив, що під час розподілу посад міністрів за квотним принципом крісла займуть політики, а не професіонали.

«Квотний принцип залишиться. Це звичайна практика під час формування будь-яких коаліцій, звичайна парламентська європейська практика. Тому квотний принцип збережеться, а, отже - і непрофесійне, переважно - політичне призначення міністрів ми дуже скоро побачимо заново», - зазначив екс-міністр.

«З європейської точки зору це не є проблемою за умови, якщо працює кваліфікований постійний і стабільний чиновницький, державний апарат. В Україні так не відбувається. На сьогодні це ключовий пункт, через який неефективні реформи і найближчим часом не будуть ефективними», - наголосив Суслов.

При цьому екс-міністр назвав люстрацію одним з інструментів, що сприяють кризі в держапараті.

«Наша державна служба є неефективною, бо вона не відокремлена від політики. Не проведена деполітизація державної служби. У держслужбовців досі немає гарантій від політичного тиску. Можна навести багато прикладів звільнення аполітичних професійних людей, які працювали за різних урядів, президентів, але за законом потрапили під люстрацію», - зазначив Суслов.

«Початок масованої люстрації держапарату плюс різке скорочення заробітних плат призводить до саботажу з боку держчиновників, що зробить роботу політично призначених міністрів неефективною», - підсумував екс-міністр.

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

42