Державний бюджет на 2015 рік ризикує бути продавленийурядом через парламент без належного розгляду.

Таку думку ForUm'у висловив доктор економічних наук, професор, заслужений економіст України Олексій Плотніков, коментуючи той факт, що, всупереч вимогам Конституції України та чинному законодавству, законопроект про бюджет на 2015 рік донині не зареєстрований в парламенті.

«Бюджет необхідно приймати - це факт. Поки складно сказати, коли запрацює нова ВР, коли сформуються комітети, і запрацює Бюджетний комітет, який є профільним у цьому випадку. Але якщо прем'єр-міністр залишиться колишнім (Арсеній Яценюк, - Ред.), уряд продавить бюджет через Раду, притому досить швидко і формально», - упевнений він.

Економіст додав, що проект бюджету досі ніхто не бачив і не міг вивчити офіційні розрахунки.

Нагадаємо, згідно з бюджетним законодавством, Кабмін до 15 вересня повинен внести на затвердження Верховної Ради проект державного бюджету на наступний рік, чого не було зроблено. Однак уряд відмовився вносити у Раду держбюджет-2015, мотивуючи це необхідністю спершу прийняти податкову і бюджетну реформу.

Екс-перший віце-прем'єр України Сергій Арбузов зазначив, що ця затримка ускладнює процес економічної стабілізації в країні і може мати без перебільшення катастрофічні наслідки.

«Стурбованість викликає той факт, що прийняття бюджету може відбутися на швидку руку без належного аналізу макроекономічних показників у країні», - зазначив він, пояснивши, що у разі зриву розгляду проекту бюджету на 2015 рік у парламенті країна буде жити згідно з показниками, закладеними у бюджет на 2014 рік.

«Є такий варіант розвитку ситуації, коли в разі зриву бюджетного процесу країна залишається жити за програмою бюджету попереднього року. Однак у даній ситуації такого допустити не можна. За поточний рік відбулися значні зміни в національній економіці: змінилися макропоказники, гривня втратила стабільність, Україна перебуває в постійному стані запозичення кредиторських коштів. Отже, жити згідно з бюджетом 2014 року Україна не зможе», - сказав Арбузов.

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

23