Українській владі більше нема на кого перекладати провину за ситуацію в країні. Про це в ході круглого столу на тему «Що буде з економікою України після виборів?» повідомив політолог Юрій Кочевенко.

«Ця Рада була обрана за патологічною системою, яка не вписується в Конституцію. Влада вирішила не проявляти політичну волю і використовувати систему, яка будувалася під іншу владу. Зараз же людей на керівних посадах немає на кого міняти. Нинішній склад парламенту передбачає, що всі свої, немає п'ятої колони, на яку можна повісити», - сказав Кочевенко.

На його думку, уряд зараз опинився між молотом і ковадлом.

«З одного боку, є очікування Майдану. Кучмі і Ющенку ставили за провину, що вони не розпускали Ради, значить всі зусилля президента нівелювалися поведінкою парламенту. А зараз у нас президент і парламент начебто «як треба». Але концептуально нічого не зміниться. Зараз критикується квотний принцип (формування уряду - Ред.), але нічого кращого не придумали. Як і кнопкодавство, яке зараз працює як би «на благо», - каже він.

При цьому, він зазначив, що багато експертів прогнозують недовге життя нинішнього скликання парламенту.

«Ця Рада не хоче бути на рік. Вибори - це інвестиції, гроші, але ризики високі. Як вони балансуватимуть між необхідністю виживати державі й очікуваннями Майдану, загрозою третього Майдану? Ми не отримаємо глибинних реформ, тому що завдання Ради - це відновлення довіри між владою і людьми. Якщо це відбудеться, то це стане фундаментом для реформи. Зараз реформи сприймаються як переділ фінансових потоків. Очікувати від Ради реформ не варто, адже до них немає довіри», - вважає він.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

32