Проекту закону про внесення змін до Конституції України, запропонований президентом України Петром Порошенком, отримав схвалення Венеціанської комісії.

Висновки комісії щодо законодавчої ініціативи глави української держави оприлюднені в понеділок.

У висновках, зокрема, зазначається, що Венеціанська комісія не заперечує проти передачі частини повноважень від парламенту президенту.

Венеціанська комісія також вважає, що запропоновані в проекті принципи децентралізації влади враховують затверджений Радою Європи «принцип субсидіарності (переваги нижньої ланки при прийнятті рішень)», передає «Інтерфакс-Україна».

«Нові поняття, такі як «реальна влада місцевих органів влади» та «сталий розвиток адміністративно-територіальних одиниць», запропоновані в законопроекті, є розумною основою для проведення децентралізації влади в Україні, ми вітаємо це», - наголошується в документі.

Позитивною також називається ініціатива про те, що право розпорядження засобами (держбюджет і податки) залишається за місцевою громадою. «Реформа може допомогти створити сучасне місцеве самоврядування, яке буде відповідати принципам Європейської хартії з місцевого самоврядування», - йдеться у висновках.

У висновках також зазначається, що запропоноване Порошенком визначення місцевого самоврядування збігається з нормами Європейської хартії з місцевого самоврядування.

У розділі про взаємодію президента і парламенту Венеціанська комісія зазначає, що пропозиція щодо права президента розпустити Верховну Раду у разі неформування коаліції парламентських фракцій у 30-денний строк «не викликає заперечень як таких, разом з тим, варто зазначити, що Венеціанська комісія вже висловлювала сумніви з приводу необхідності формалізації поняття «парламентська фракція», неформування якої дає можливість для розпуску Верховної Ради».

Венеціанська комісія також вітає те, що владі вдалося позбавити Генеральну прокуратуру функції загального нагляду.

Водночас негативну оцінку отримала ініціатива про закріплення за президентом права звільняти генпрокурора, голів СБУ та Держбюро розслідувань без згоди Верховної Ради.

«Повинен бути збережений принцип призначення і звільнення генпрокурора президентом спільно з Верховною Радою», - йдеться у висновках.

Комісія також вважає, що парламент необхідно позбавити можливості винесення вотуму недовіри генпрокурору.

Нагадаємо, 26 червня Президент України Петро Порошенко зареєстрував проект змін до Конституції.

3 липня Верховна Рада почала процес конституційних змін, включивши до порядку денного запропонований Президентом проект.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом