Міжнародне рейтингове агентство S&P підтвердило суверенний рейтинг РФ за запозиченнями в іноземній валюті на рівні «ВВВ-/A-3», в національній валюті - «ВВВ/A-2» з «негативним» прогнозом, йдеться в повідомленні агентства.

Підтвердження рейтингів відображає сильну позицію зовнішніх активів Росії та помірну заборгованість держави - чинники, які, за очікуваннями агентства, збережуться в 2014-2017 роках.

Разом із тим аналітики S&P очікують, що за відсутності деескалації конфлікту в Україні санкції проти Росії збережуться в майбутньому.

Рейтинги обмежені структурною слабкістю російської економіки, зазначається в заяві S&P, зокрема, високою залежністю від енергетичного і сировинного секторів, а також слабкістю політичних та економічних інститутів у країні.

Агентство зазначає, що російські корпорації та банки, які мають рейтинг від S&P, володіють достатніми резервами іноземної валюти для задоволення своїх потреб до кінця 2015 року. Однак менші організації, найімовірніше, відчувають погіршення фінансових профілів, і як наслідок, якість активів у фінансовій системі в цілому може погіршитися.

Аналітики агентства прогнозують, що середньорічні темпи зростання ВВП Росії в 2014-17 роках становитимуть 1%, як і у середньому в попередні 5 років, з урахуванням скорочення економіки на 8% у 2009 році. Таке помірне зростання пояснюється, серед іншого, структурним уповільненням економіки, що проявилося ще до кризи в Україні, а також обмеженням доступу до зовнішнього фінансування і зниженням цін на нафту.

Зниження курсу рубля до основних світових валют може негативно позначитися на зростанні показника ВВП на душу населення, який може становити $13,4 тис. у 2014 році, йдеться в заяві агентства.

Надання Банком Росії підтримки у вигляді надання іноземної валюти може призвести до того, що обсяг валютних резервів Росії до 2017 року може скоротитися до рівня, достатнього для забезпечення експорту протягом чотирьох місяців проти восьми місяців у 2014 році.

S&P прогнозує збереження профіциту балансу рахунку поточних операцій Росії в наступні три роки, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Агентство очікує, що дефіцит бюджету РФ в 2014 році становитиме 0,6% ВВП і досягне середнього значення в 2% протягом 2014-17 років.

«Негативний» прогноз суверенних рейтингів РФ відображає ймовірність зниження рейтингів у найближчі півтора року в разі погіршення зовнішніх і бюджетних буферів у російській економіці випереджаючими темпами, зокрема, у разі посилення санкцій проти Росії. Також негативним чинником для рейтингів стане зниження гнучкості у кредитно-грошовій та валютній політиці РФ.

У разі введення більш гнучкого обмінного курсу рубля рейтинги РФ у національній валюті можуть бути знижені на один щабель, щоб зрівняти їх з рейтингами за запозиченнями в іноземній валюті.

Якщо інвестиційний клімат у країні покращиться, як і перспективи зростання економіки Росії, прогноз рейтингів може бути стабілізовано, наголошується в заяві S&P.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

28