МЗС Швеції не зверталося до Москви у зв'язку з ситуацією з підводним човном, заявив глава МЗС РФ Сергій Лавров.

За словами міністра, «він уявлення не має», що за підводний човен плаває біля берегів Швеції.

«Я бачив картинку, яку крутять по телевізору. Не впевнений, що це схоже на підводний човен - щось спливло, колода або щось ще, я не знаю», - наводить слова міністра «ТАСС».

Лавров нагадав, що міністерство оборони Росії вже зробило заяву з цього приводу. «У нас були дані, що в цей час в тих краях міг перебувати нідерландський підводний човен, який потім пішов, по-моєму, в естонський порт, - сказав він. - Але я спантеличений галасом, який піднявся у Швеції».

Що стосується звернень шведів до Москви дипломатичними каналами, то, за словами Лаврова, їх не надходило. «Міноборони Росії відреагувало на їх публічну заяву, - ще раз зазначив міністр. - Але звертаю увагу, що твердження про те, ніби це російський підводний човен, які робляться ЗМІ, офіційна шведська влада цього не підтверджували.

19 жовтня голова прес-служби ЗС Швеції Ерік Лагерстен повідомив, що збройні сили країни проводять перевірку акваторії в районі Стокгольмського архіпелагу з метою встановити в цьому районі наявність «іноземної підводної активності».

Лагерстен уточнив, що в операції задіяні підрозділи усіх видів ЗС королівства - сухопутних військ, військово-морських і військово-повітряних сил.

Шведські ЗМІ з посиланням на неназвані джерела повідомили, що об'єктом пошукової операції може бути російський підводний човен.

19 жовтня російське військове відомство заявило, що ніяких аварій з російськими підводними човнами не відбувалося.

24 жовтня стало відомо, що шведський уряд не має наміру продовжувати план з взаємного обміну з Росією в галузі оборони.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

65