Скажіть, якщо високопоставлений чиновник столичної адміністрації заявляє, що Київ готовий надати 1,5 тисяч лікарняних ліжок для хворих на лихоманку Ебола, то як ми повинні до цього ставитися - як до попередження? Розрахунку? Прогнозу? Навчальної тривоги? До речі, остання в умовах мегаполісу може легко перерости в реальну паніку.

В цілому, в останні місяці українці активно освоюють нову мову. Зовні вона не відрізняється від української або російської, але набагато складніша, тому що найчастіше припускає використання звичних понять в прямо протилежному або радикально іншому значенні.

Візьмемо, приміром, заява Президента про те, що він підпише указ про демобілізацію «строковиків», готових служити за контрактом. Таким чином, термін «демобілізація» радикально змінив своє значення і став означати набір на надстрокову службу (вибачте за термін з епохи тоталітаризму).

Не відстає і прем'єр-міністр, який зробив передвиборчий прогноз: економічне зростання почнеться не раніше 2016 року. Перекласти? - Будь ласка: я перебуваю на своєму посту не для того, щоб забезпечити економічне зростання, дорогі виборці. Просто «під мене» вам МВФ видасть кредити, які ви будете віддавати вже без мене. А обіцяне мною Фонду повернення кредитів ви будете здійснювати з обіцяного мною вам зростання економіки...

А ось «Приватбанк» заявив, що готовий продавати населенню долари тільки за умови їх вкладення на валютний депозит. Виходячи з того, що цей депозит буде теж видаватися гривнями (але за курсом покупки!), громадянам просто пропонують на їх «теперішні гривні» купити «гривні» майбутніх періодів», свято вірячи в те, що маржа між курсами купівлі та продажу випадково виявиться нижчою за отримані відсотки.

І знову - Президент, який вважає, що перед обличчям агресії немає іншого шляху, крім проведення реформ. Чесно кажучи, починаєш відчувати історичну подяку до товариша Сталіна, який в силу свого кривавого деспотизму (зрозуміло!) - у 1941-му зайнявся не реформами, а відбиттям агресії (вибачте за приклад з епохи тоталітаризму).

Ті ж, хто вже почав освоювати постреволюційну українську «новомову», розуміють заяву глави МВС Арсена Авакова про те, що міліція готова припинити будь-які провокації в день виборів на сході України, є цілком конкретним політичним замовленням. Адже до числа найбільш небезпечних провокацій пан Аваков зараховує голосування за КПУ...

І на останок, для тих, хто у відчаї запитує: «Невже українські політики зовсім перестали вживати слова в їх первинному значенні?». Ви знаєте, бувають і винятки. Коли Президент заявляє, що військового вирішення проблеми Донбасу немає і бути не може, то він - цілком чесний і щирий в цьому. Оскільки цю істину він встановив для себе експериментальним шляхом, ціною Савур-Могили, Ізвариного, Іловайська, Тореза, Горлівки (вибачте за приклад демократичного прийняття рішень)...

Далі буде.

Дмитро Джангіров, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом