Організація Об'єднаних Націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО) підтвердила суверенітет і територіальну цілісність України, ухваливши переважною більшістю голосів резолюцію «Моніторинг з боку ЮНЕСКО ситуації в Автономній Республіці Крим (Україна)».

Про це заявив заступник голови делегації Віктор Войтович, повідомляє «Укрінформ».

«195-та сесія Виконавчої ради ЮНЕСКО, членом якого впродовж чотирьох років буде Україна, розглядала вкрай важливе питання - це проект резолюції «Моніторинг з боку ЮНЕСКО ситуації в Автономній Республіці Крим (Україна)». Розвиваючи попередню резолюцію, ухвалену в квітні 194-ю сесією, сьогодні переважною більшістю голосів цей документ затверджений», - сказав він.

Проти тексту резолюції, запропонованої українською стороною, проголосували 3 із 25 країн-учасників. Зокрема, Росія, Куба та Китай.

Коментуючи рішення ЮНЕСКО, представник офіційної делегації України голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, який, власне, представляв проект резолюції під час пленарного засідання сесії, зазначив, що це надзвичайно важливе для України рішення. «Моя участь у цій сесії була мотивована тим, що російська влада дуже хоче маніпулювати кримськотатарською проблемою, вводячи в оману міжнародне співтовариство, у реальності, роблячи інші справи. Згідно з планом нашої делегації, я представив цю резолюцію, позитивне рішення ухвалене», - сказав він.

За словами Чубарова, українська делегація також звернулася до ЮНЕСКО та її генерального директора Ірини Бокової з проханням про введення відповідного моніторингу за ситуацією в АРК.

«Міжнародне співтовариство має постійно отримувати в режимі реального часу правдиву й достовірну інформацію про ситуацію з місця», - додав він. Для цього, на думку голови Меджлісу, в Криму потрібно ввести постійну спеціальну місію з моніторингу за всіма сферами життєдіяльності місцевої громади. «Вважається, що ефективнішою така місія була би із залученням ООН та ОБСЄ, які мають необхідний мандат, можливості та ресурси», - сказав він.

Нагадаємо, 10 квітня виконавча рада ЮНЕСКО ухвалила запропоновану Україною резолюцію «Моніторинг з боку ЮНЕСКО ситуації в Автономній Республіці Крим (Україна)».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом