Інфляція за підсумками 2014 року може бути «значно вище» 8%, пік річної інфляції припаде на лютий-березень, потім почне знижуватися і до грудня наступного року знизиться до менше 7%, але середньорічна у 2015 році може перевищити 8%, сказав міністр економічного розвитку Олексій Улюкаєв на діловому сніданку в «Російській газеті».

«Ризик того, що інфляція буде вище 8% у 2014 році матеріальний. Може бути навіть значно більше 8%», - заявив він.

За його словами, якщо за непродовольчими товарами зростання цін зараз близько 6%, то за продовольчими - вище 13%. «Підстав вважати, що до кінця року ситуація зміниться, зараз немає. При цьому на глобальних продовольчих ринках ситуація цілком комфортна: там не спостерігається цінового зростання, а навіть, навпаки, - стабільність. І те, що продовольча інфляція в Росії розігналася - це наш внутрішній ефект», - зазначив міністр, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

При цьому він підкреслив, що найбільшу інфляцію варто чекати в першому кварталі наступного року, коли відчуватиметься ефект від курсових коливань рубля. Пік річної інфляції на його думку, припаде на лютий-березень 2015 року.

«Після цього ми розраховуємо на досить істотне зниження, особливо в другому півріччі, і до грудня 2015 року інфляція, ймовірно, буде менше 7% в річному вираженні. Але оскільки буде дуже важкий початок року, то середньорічні значення інфляції будуть мабуть за 8%», - сказав А. Улюкаєв.

Як повідомлялося, офіційний прогноз інфляції (грудень до грудня) на 2014 рік становить 7,5%, на 2015 рік - 5,5%. Офіційний прогноз середньорічної інфляції на 2015 рік дорівнює 6,7% (вираховується як середнє значення інфляції в річному вираженні за 12 місяців). Мінекономрозвитку представить уточнений макропрогноз на 2015-2017 роки наприкінці листопада.

Нагадаємо, за останніми розрахунками Міністерства економічного розвитку України за підсумками 2014 року, інфляція складе близько 19,5%.

 

 

 

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

30