США своїми діями в сфері системи ПРО поклали початок небезпечному процесу руйнування чинної системи договорів про контроль над озброєннями. Про це заявив президент РФ Володимир Путін на засіданні клубу «Валдай».

На думку російського лідера, руйнування чинної системи договорів про обмеження і контроль над озброєннями є реальною перспективою.

«І початок цьому небезпечному процесу поклали саме США, коли у 2002 році в односторонньому порядку вийшли з договору по ПРО. А потім почали і сьогодні активно здійснюють створення своєї глобальної системи протиракетної оборони», - сказав Путін. Він особливо підкреслив, що «не ми це почали».

В результаті, зазначив глава держави, світ знову скочується до тих часів, «коли не баланс інтересів і взаємних гарантій, а страх, «баланс взаємознищення» утримував країни від прямого зіткнення», передає «ТАСС».

«За відсутністю правових та політичних інструментів зброя повертається в центр глобального порядку. Вона застосовується де завгодно і як завгодно, без будь-яких санкцій Радбезу ООН. А якщо Радбез відмовляється штампувати такі рішення, то він відразу оголошується застарілим і неефективним інструментом», - звернув увагу Путін.

У зв'язку з цим, додав він, багато держав не бачать інших гарантій забезпечити суверенітет, крім як обзавестися своєю власною бомбою». «Це - вкрай небезпечно», - попередив президент РФ.

«США, які оголосили себе переможцями у «холодній війні», самовпевнено вважають, що в цьому (реконструкції міжнародних відносин) просто немає потреби. Замість установлення нового балансу сил, який є необхідною умовою порядку та стабільності, навпаки, були зроблені кроки, які призвели до різкого посилення дисбалансу», - заявив Путін.

«Так ведуть себе нувориші, на яких раптом звалилося величезне багатство: світове лідерство. І замість того, щоб ним грамотно, акуратно розпорядитися, в тому числі і на свою, звісно, користь, - просто наламали дров», - охарактеризував політику Вашингтона глава російської держави.

За його оцінкою, «розпочався період різночитань і замовчувань у світовій політиці». «Під тиском правового нігілізму, крок за кроком здавало свої позиції міжнародне право. Об'єктивність і справедливість приносили в жертву політичній доцільності. Юридичні норми підмінялися довільним тлумаченням і пристрасними оцінками», - перерахував Путін.

Він додав, що «при цьому тотальний контроль над глобальними ЗМІ дозволяв за бажання «біле видавати за «чорне», а «чорне» за «біле».

«В умовах домінування однієї країни та її сателітів пошук «глобальних рішень» часто перетворювався на прагнення нав'язати як універсальні власні рецепти», - сказав президент.

Він вважає, що «амбіції цієї групи зросли настільки, що підходи, які виробляються в її кулуарах, стали підноситися як думка всього світового співтовариства». «Але це не так», - підкреслив Путін.

США фактично ставлять легітимність урядів інших країн у залежність від їх лояльності Вашингтону. З такою думкою виступив президент РФ, запропонувавши учасникам дискусії спростувати цю тезу.

«Саме поняття «національний суверенітет» для більшості держав стало відносною величиною; по суті, була запропонована формула: чим сильніша лояльність єдиному центру впливу в світі, тим вищою є легітимність того чи іншого владного режиму», - сказав він.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

21
Теги