Соціологи вперше за час виборів у незалежній Україні зіткнулися з ситуацією, яка не дозволяє їм напередодні дня голосування впевнено спрогнозувати майбутній склад Ради. Третина виборців, які мають намір взяти участь у виборах, досі не знають, за кого голосувати. Така ситуація вселяє надію в партії, які всю виборчу гонку вважалися її аутсайдерами, пише сьогодні газета «Капітал».

Згідно з останніми даними соціологічних опитувань, проведених Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) спільно з фондом «Демократичні ініціативи», 32 % виборців, які схиляються прийти голосувати, не визначилися зі своїм вибором.

«Перед жодними виборами не було такої невизначеності серед виборців, що не дозволяє назвати кількість партій, які можуть здолати 5-відсотковий бар'єр. Варто очікувати електоральних сюрпризів від невизначених. З урахуванням статистичної похибки в 3,4 %, думаю, будуть коригування серед партій, які перебувають на межі проходження», - сказала директор «Демократичних ініціатив» Ірина Бекешкіна.

Соціологи відзначають, що нинішня виборча кампанія характерна боротьбою за виборців серед партій зі схожою ідеологією.

Директор соціологічної групи «Рейтинг» Олексій Антипович вважає, що це може принести сюрпризи в день голосування.

«Ті, хто агресивніше проведе рекламну кампанію в останні дні перед виборами, можуть отримати додаткові відсотки», - сказав Антипович.

Виборці, котрі не визначилися - головний об'єкт агітації серед партій, яких сьогодні соціологи відносять до категорії аутсайдерів. Наприклад, голова Аграрного союзу Геннадій Новіков, який балотується за списками партії «Заступ», розповів, що партія впевнено долає прохідний бар'єр. Налаштовані оптимістично і в «Правому секторі», де розраховують відібрати голоси прихильників Олега Ляшка, які виступали за активізацію АТО.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

118