Глава Єврокомісії Жозе Мануел Баррозу повідомив у четвер лідерам країн ЄС, що Єврокомісія може найближчим часом надати максимум $1 млрд (790 млн євро), щоб допомогти Києву профінансувати закупівлю російського газу, повідомляє The Wall Street Journal.

Ці кошти можуть бути надані в короткий термін, розповіли газеті учасники переговорів, але цієї суми буде недостатньо для покриття поточних бюджетних потреб України.

Канцлер ФРН Ангела Меркель сказала в п'ятницю вранці журналістам, що Києву може бути необхідний бридж-кредит для оплати поставок газу, але зазначила, що це питання поки не вирішене, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Остання зустріч з газових питань у форматі Україна-РФ-Єврокомісія пройшла 26 вересня, сторони домовилися, що Україна виплатить «Газпрому» до кінця року $3,1 млрд боргу за газ і закупить мінімум 5 млрд кубометрів газу. Але сторони не змогли прийти до рішення за графіком погашення заборгованості, Київ заявив, що йому нічим оплачувати нові поставки газу.

Україна попросила у ЄС додатково 2 млрд євро, щоб закрити касовий розрив у бюджеті. Офіційні особи ЄС, пише американська газета, заявляють, що Брюссель навряд чи погодить таку суму.

Нові тристоронні переговори між Україною, Росією і ЄС відбудуться 29 жовтня в Брюсселі.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

21