Територія Національного заповідника «Софія Київська» може бути розширена за рахунок музеєфікації храму XI століття, на місці якого знаходиться частково обвалена стіна, заявляє генеральний директор заповідника Олена Сердюк.

За її словами, на місці обвалення стіни проводить дослідження Національний дослідний інститут будівельних конструкцій Мінрегіонбуду, який надав уже попередні висновки.

Сердюк зачитала частину документа: «Розібрати цеглу зруйнованої частини стіни, визначити стан фундаментів та ґрунтів її основи... Прийняти рішення щодо музеєфікації фундаментів колишнього храму XI століття, фактично на якому ця стіна знаходиться, розробити архітектурне рішення експлуатації цього храму, який міг би відкритися в результаті того, що стіни вже не стало».

При цьому гендиректор «Софії Київської» зазначила, що стіна наразі перебуває у власності громади Києва і заповідник очікує, що стіну передадуть в оперативне управління «Софії Київської», повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Крім того, Сердюк зазначила, що зараз готують проект реалізації рекомендацій.

«Проектом, як написано в рекомендації, буде передбачена музеєфікація залишків цього унікального Іринінського храму, з тим щоб збільшити межі території. На мій погляд, на сьогодні вони не відповідають тим історичним кордонам, які мала «Софія Київська», - пояснила керівник заповідника.

При цьому вона зазначила, що є попередні висновки, які стосуються причин руйнування частини стіни навколо «Софії Київської».

«За попередніми висновками, не виключено фізичне втручання, оскільки на стіні з боку вулиці Стрілецької... не було цегли», - повідомила Сердюк.

Як зазначила директор заповідника, цегла могла бути вилучена навмисне.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

40