Виборчі бюлетені, які не вдалося надіслати окружним виборчим комісіям (ОВК) у Донецькій та Луганській областях, будуть утилізовані на Поліграфічному комбінаті «Україна». Про це, як передає кореспондент Forum'у, у ході круглого столу заявив заступник керівника секретаріату Центральної комісії України Сергій Дубовик.

Він зазначив, що 22 жовтня ЦВК ухвалено роз'яснення для ОВК, щоб уникнути інсинуацій та різночитання норм, а також безпосередньо для ОВК, які перебувають у зоні АТО.

Зокрема, за словами Дубовика, якщо округ знаходиться в зоні, непідконтрольній українській владі, виборчий процес там не відбувається.

«Невикористані виборчі бюлетені, які не вдалося вручити ОВК, підприємством спецзв'язку повертаються на Поліграфкомбінат «Україна», де їх утилізують, як під час виборів президента України», - сказав представник ЦВК.

«Якщо виборчі бюлетені були вручені ОВК, а та не змогла передати їх дільничним виборчим комісіям, то окружна виборча комісія здійснює їх погашення, про що складається відповідний акт», - додав він.

Дубовик наголосив, що ці роз'яснення стосуються тільки комісій, які перебувають у зоні АТО, решта працює за раніше прописаною в законі процедурою погашення бюлетенів.

Він також запевнив, що бюлетені не можуть бути використані на інших дільницях, оскільки вони технологічно захищені.

Нагадаємо, Центральна виборча комісія ухвалила рішення виготовити виборчі бюлетені в тій же кількості, що й на попередніх парламентських виборах. У тому числі для Криму та Донбасу. Перед виборами президента було випущено 34 693 тис. копій, тоді як орієнтовна кількість виборців в одномандатних округах у парламентську кампанію сягне 36 257 тисяч. Ці цифри повністю збігаються з кількістю бюлетенів, які ЦВК надрукувала на виборах у Раду в жовтні 2012 року.

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом