Українці бояться витрачати гроші на покупки. Таку думку Forum'у висловив економіст Віктор Лисицький, коментуючи зниження обороту роздрібної торгівлі в Україні.

«З урахуванням того, що ціни зросли, в реальному обчисленні роздрібна торгівля все-таки зменшується», - зазначив він.

За словами експерта, це відбувається через страх українців перед економічною ситуацією, в якій опинилася країна.

«Люди чинять так: вони знімають депозити і ховають під подушку, навіть не витрачають їх в магазинах - бояться», - наголосив економіст.

«Подивіться, що коїться з грошовою масою. У нас готівка за межами банківської системи, якщо взяти від періоду до періоду, зросла на 30%. Такого у нас не було ніколи. При таких темпах зростання готівки на руках у магазинах повинно було щось неймовірне. Але зараз в будь-який магазин зайдеш - там така ж ситуація, як два роки тому. Ніхто мішками сіль чи картоплю не купує. Люди бояться», - змалював ситуацію Лисицький.

При цьому економіст наголосив, що такий стан справ змушує українську економіку скорочуватися.

«Економіка стискається. Доходи бюджету в реальному обчисленні впали. Не кажучи про те, що на сході відбувається незрозуміло що», - підсумував Лисицький.

Нагадаємо, за даними Державної служби статистики, за 9 місяців 2014 року оборот роздрібної торгівлі в Україні знизився у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, на 5,3% (січень-вересень 2013-го до січня-вересня 2012-го - +9,7%).

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

34