Словаччина, на 100% залежна від транзиту російського газу через Україну, обговорює з російськими партнерами будівництво газових перемичок в сусідні країни - Польщу та Угорщину.

Міністр економіки Словаччини Павол Павліс повідомив в ході Національного нафтогазового форуму, що обговорює з Росією можливі проекти транспортування газу для підвищення безпеки поставок, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

У бесіді з Агентством газової інформації (АГІ) він сказав, що має намір обговорити з міністром енергетики РФ Олександром Новаком можливість будівництва перемичок Словаччина-Польща на 5 млрд кубометрів на рік і Словаччина-Угорщина на 5 млрд кубометрів. За його словами, це важливо для забезпечення безперебійних і безпечних поставок газу.

Перемичка Словаччина-Угорщина вже існує, але не працює через бюрократичні проблеми. А проект перемички з Польщею фактично є частиною ідеї газопроводу "Ямал-Європа-2", який зміг би привести газ до Словаччини в обхід України.

У 2013 році Словаччина імпортувала з Росії 5,3 млрд кубометрів газу.

Нагадаємо, Державна дума Російської Федерації підтримала поправку, яка надає Відкритому акціонерному товариству «Газпром» можливість оплачувати транзит газу через Україну за рахунок боргу Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом