Надії уряду, що кредит Міжнародного валютного фонду - це панацея вирішення економічних проблем в країні, дуже перебільшені. МВФ допомагає владі створити план реформ, надаючи своєрідну «швидку допомогу», кажуть фахівці. Про це розповідають журналісти телеканалу «Бізнес».

Колишній керівник групи радників голови НБУ Віктор Лисицький пояснює: «швидка допомога» не лікує.

«Якщо у вас 220 тиск, пульс 120, вас покладуть, знімуть кардіограму, зроблять якісь уколи. От це все, що робить МВФ. Щоб вилікуватися, потрібно діяти по-іншому», - говорить він.

Ефективність реформ, які проводить Україна, вкрай сумнівна, відзначають аналітики. МВФ вимагав збалансованого бюджету. Уряд, замість скорочення в невеликих населених пунктах кількості органів місцевої влади, вишів і койко-місць в лікарнях, фактично підвищив податки і збільшив тарифи.

За словами екс-заступника голови НБУ Олександра Савченка, ідеологія діяльності уряду і Нацбанку залишається нереформованою, а золотовалютні резерви, які фонд просив збільшувати, тануть на очах через неефективну монетарну політику Нацбанку. Адже цифри, які озвучує регулятор, а це трохи більше 16 мільярдів доларів, наполовину складаються з позикових коштів.

«Це 8,2 млрд доларів. Для порівняння - у часи НБУ Арбузова-Соркіна, тобто рік тому, чисті золотовалютні кошти були майже 14 млрд доларів», - говорить президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

Через непрофесійні дії влади допомога МВФ поки проїдається, кажуть фахівці. А це вже в недалекій перспективі може загрожувати дефолтом, оскільки боргів набрали багато, а віддавати нічим.

«Все буде залежати від ситуації в реальному секторі, наскільки глибокими будуть реформи. Тому що, як би не критикували податкове відомство або не хвалили, все одно кардинальних реформ уряд не запропонував», - вважає фінансовий аналітик рейтингового агентства Віталій Шапран.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

64