У вересні міжнародні резерви України збільшилися на 2,8 %, досягнувши $ 16,385 млрд, повідомив вчора Національний банк. Золотовалютний запас країни зріс після декількох місяців в'янення, пише видання «Капітал».

За інформацією видання, головним чином сприяв поповненню резервів другий транш кредиту на $ 1,4 млрд за програмою stand-by Міжнародного валютного фонду, який Україна отримала на початку вересня. Із зазначеної суми $ 978,42 млн направили безпосередньо до держбюджету, тоді як залишок зарахували на рахунок НБУ. Ще $ 602,85 млн надійшло від позик Світового банку та розміщення валютних облігацій внутрішньої державної позики. Однак у цілому з початку року міжнародні резерви скоротилися на $ 4,03 млрд.

Як пише видання, у валютних резервах осіла мала частка західних кредитів, отриманих у вересні. Минулого місяця уряду знадобилося $ 313,95 млн на обслуговування і погашення держборгу, з них $ 193,12 млн - перед самим МВФ. Втім, левову частку з отриманого валютного запасу регулятор витратив на інтервенції. Це притому, що уряд продав НБУ $ 340 млн для поповнення валютних резервів саме з метою стабілізації курсу національної валюти.

$16,385 млрд складають золотовалютні запаси України. Це на $13 млрд менше, ніж два роки тому

У вересні Нацбанк відновив практику валютних аукціонів, паралельно виходячи з продажем доларів на міжбанківський валютний ринок. Всього минулого місяця НБУ продав $ 833,74 млн, тоді як купив для поповнення міжнародних резервів лише $ 98,30 млн. У жовтні регулятор продовжив аукціони. За неповний місяць на ці цілі вже спрямували майже $ 800 млн. Попит на долари аукціони повністю не збили, але частково задовольнили потреби у валюті роздрібного ринку. Принаймні у київських відділеннях банків фізособи вже можуть придбати валюту за офіційним курсом, хоча і в обмеженій кількості.

Поки НБУ не має наміру скорочувати обсяг продажу доларів банкам для поповнення кас і потреб корпоративних клієнтів. «Інтервенції або аукціони, в тих обсягах, в яких ми проводимо на сьогоднішній день, достатні, адекватні. І ми в змозі підтримувати такий темп інтервенцій протягом певного часу, достатнього для заспокоєння ситуації на валютному ринку», - заявив перший заступник голови НБУ Олександр Писарук.

Як пише видання, враховуючи обсяг проведених інтервенцій, можна припустити, що за підсумками жовтня золотовалютний резерв неабияк скоротиться. Також 1 жовтня Нацбанк продав НАК «Нафтогаз» $ 1,67 млрд для погашення єврооблігацій і виплати відсотків за ними. Отже, валютні витрати Нацбанку в жовтні явно перевищать вересневі.

Долари потрібні уряду для фінансування бюджету і зовнішніх зобов'язань. «Якщо ситуація з наповненням бюджету виглядає менш критичною, покриття зовнішніх зобов'язань в умовах зниження резервів залишається під питанням», - коментує аналітик Morgan Stanley Аліна Слюсарчук. Серед іншого, за словами експерта, до кінця року навантаження на золотовалютні резерви буде чинити борг перед «Газпромом» у більш ніж $ 3 млрд, а також вимога РФ до України щодо купівлі газу за передоплатою. Тиск на резерви також пов'язаний з підвищенням попиту на валюту серед населення напередодні парламентських виборів.

Згідно з прогнозом аналітиків Інституту економічних досліджень і політичних консультацій, у разі продовження кредитної лінії МВФ Україна зможе збільшити міжнародні резерви в 2015 р. майже на $ 10 млрд. При цьому витрати будуть співмірними. Оскільки в наступному році країні належить виплатити за зовнішніми зобов'язаннями понад $ 9 млрд. З них $ 3 млрд - борг за позикою перед Росією, залученою під випуск облігацій в кінці 2013 р.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

74
Теги