Кредитний портфель фінансових установ минулого місяця схуд на 34 млрд грн - до 987 млрд грн. Про це повідомляє прес-служба Національного банку України.

При цьому рівень простроченої заборгованості з початку року постійно зростає. Згідно з останніми офіційними даними НБУ, на 1 вересня вона становила 11,2 %, тоді як на початок року - всього 7,7 %.

У той же час офіційна статистика не відображає дійсності, запевняють експерти. «Поганих активів, які вже, по суті, можна прирівнювати до неповернень, зараз у системі близько 50 %», - заявив екс-заступник глави НБУ Сергій Яременко.

Зростання простроченої заборгованості спричинене насамперед погіршенням економічної та політичної ситуації в країні, а також девальвацією гривні.

«Порушення фінансових потоків супроводжується масою банкрутств підприємств. Також за нинішніх умов банки перестають кредитувати. Це ще більше погіршує становище позичальників, яким необхідне безперебійне надходження коштів. У результаті вони перестають віддавати кошти», - зазначив Яременко.

Самі банкіри нарікають на погану захищеність їхніх прав як кредиторів. Наприклад, мораторій на стягнення іпотечних кредитів не сприяє вирівнюванню ліквідності у вітчизняній фінансовій системі, стверджує голова ради директорів Дельта Банку Олена Попова. «Коли ми приймали рішення про купівлю кредитних активів, варіант мораторію не розглядався. Тепер же, на тлі всіх об'єктивних труднощів в економіці та банківському секторі, перед нами постає ще одне велике питання», - каже Попова. За її даними, на фінальній стадії - на рівні опису майна, оцінки та готовності до продажу - Дельта Банк має понад 10 тис. угод на загальну суму 2,5 млрд грн. «Ці позови ми готували два-три роки. Це той ресурс, на який ми розраховували, складаючи плани щодо ліквідності.

На жаль, одним голосуванням парламентаріїв уся ця робота була перекреслена», - зазначила Попова.

Домогтися погашення кредиту через стягнення заборгованості недобросовісних клієнтів - дуже довга і дорога процедура, вказує Попова. На її думку, проблема в тому, що серед великих позичальників багато держчиновників та депутатів. «Лобісти намагаються вплинути на ухвалення законів і рішень, які не сприяють стягнення або ускладнюють процес у приватному порядку», - додала вона.

50 % можуть складати погані активи в портфелі банків - оцінка експертів

Але старший партнер адвокатської компанії «Кравець та Партнери» Ростислав Кравець вважає, що кредитор на сьогодні повністю захищений, а мораторій на вилучення житла фізосіб за порушення виплат за іпотекою не може сильно впливати на банківську систему або стати причиною неплатоспроможності банку.

Втім, банкіри вважають, що необхідно законодавчо посилити захист прав кредиторів. «В іншому разі у нас не буде здорової банківської системи і ніхто не захоче вкладати гроші в кредити країни без захисту прав кредиторів. Ніякого капіталу не вистачить, якщо погашення або непогашення позик залежатиме тільки від волі боржника. Будь-яка банківська система потребує неухильного дотримання правил», - каже глава правління Укрсоцбанку (UniCredit Bank) Граціано Камелі.

Дійсно, з неповерненнями кредитів зараз проблеми, позичальники йдуть до банкрутства і навіть забезпечені вимоги банків не задовольняються через махінації з оцінкою та продажем заставного майна, погоджується партнер юридичної фірми «Ілляшев та Партнери» Максим Копейчиков. «Сподіваюся, законопроект про захист прав кредиторів, анонсований НБУ, буде спрямований на спрощення стягнення», - додав він.

Регулятор обіцяє спрямувати відповідний законопроект на розгляд народним депутатам уже в листопаді.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

44