Мережа джинсового одягу Lee Cooper закрилася в Україні. Про це «Капіталу» розповіли троє директорів мереж-конкурентів і директор консалтингової компанії, які побажали зберегти анонімність. Lee Cooper закрилася в торгово-розважальному центрі Dream Town, підтвердив співвласник центру Олександр Меламуд.

Мережа Lee Cooper поєднувала з десяток українських магазинів, з яких три були у Києві. Отримати офіційний коментар в українському офісі компанії не вдалося.

Lee Cooper - не єдиний fashion-ритейлер, який відмовляється від роботи в Україні. «До 1 січня у нашому центрі працює магазин одягу New Look. Наскільки мені відомо, ця мережа йде з України», - розповіла директор торгово-розважального центру Sky Mall Ольга Ткаченко. Цю інформацію «Капіталу» підтвердили ще декілька рітейлерів. Але генеральний директор New Look Олександр Лисецький повідомив, що мережа зараз не закривається, і від коментарів відмовився. New Look управляє шістьма магазинами. Раніше було сім, але торгова точка, розташована в донецькому торгівельному центрі «Донецьк Сіті», закрилася три місяці тому після активізації збройних зіткнень на сході України.

З початку року, писав раніше «Капітал», свої українські магазини закрили мережі одягу Bosco, Esprit, OVS, River Island, s.Oliver і s.Oliver Kids, взуття Minelli та ін.

Закриття магазину - це крайній захід, пояснює співвласник компанії Zeebra (мережі Butlers, Six, I am, Glossip, Peacocks) Дмитро Єрмоленко. «Ніхто не відкриває об'єкт, щоб його потім закрити», - іронізує він і додає, що ситуація в роздробі зараз критична. За дев'ять місяців цього року мережі одягу і взуття зафіксували падіння продажів на 30-50 % в залежності від групи товарів порівняно з аналогічним періодом 2013 р. «Відвідуваність не впала, але люди стали менше купувати», - додає Ольга Ткаченко.

Бізнес можна було б продати, але для цього потрібне розуміння, скільки часу триватиме скорочення ринку, говорить Єрмоленко. Прогнозувати зараз важко: подальший розвиток ситуації залежить від воєнних дій на сході країни, стабілізації курсу долара та ін. Тому бізнесмени воліють відмовитися від збиткового бізнесу, а не підтримувати його на плаву. На такий крок, як правило, йдуть українські підприємці, які набули право на розвиток певного бренду в Україні по франчайзингу. У великих міжнародних мереж, які працюють в Україні самостійно - Inditex (Zara, Pull&Bear, Massimo Dutti), LPP (Reserved, Cropp, Mohito, Sinsay), Mango тощо, є ресурси для підтримки свого бізнесу.

Замінити тих, хто пішов, орендарями власникам торгових центрів буде складно, оскільки більшість ритейлерів припинили свій розвиток в Україні. Ця ситуація може погіршитися після відкриття в наступному році ще чотирьох нових об'єктів у Києві: торгово-розважальних центрів Respublika (орендована площа 135 тис. кв. м), Blockbuster Mall (120 тис. кв. м), Lavina (124 тис. кв. м), Retroville (83 тис. кв. м). «Я не уявляю собі, як їх можна заповнити», - зізнається Олександр Меламуд.

Ритейлери, які не мають наміру згортати свій розвиток, намагаються скористатися ситуацією. «Одна з найбільших українських мереж готова відкривати магазини, але за такими низькими ставками, що нам навіть страшно озвучити їх девелоперу», - розповідає директор торгового департаменту консалтингової компанії, що побажав залишитися неназваним. Експерт з комерційної нерухомості Вадим Зінченко пояснює, що зараз багато орендарів хочуть отримати такі ж умови, як і Inditex (Zara, Pull&Bear, Massimo Dutti). Наприклад, щоб девелопер надав приміщення з ремонтом, який він повинен виконати за свій рахунок. Вартість ремонту - $ 800-1 тис. за квадратний метр.

Девелопери на поступки підуть далеко не всім ритейлерам, а тільки найбільшим орендарям, вважає Вадим Зінченко. Наприклад, на такі умови теоретично можуть претендувати LPP, Jysk, MTI («Інтертоп», Ecco), MD Group (Tommy Hilfiger, G-Star, Gant, Walker), Argo, «Спортмайстер».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

410