Центральна виборча комісія України в суботу, 25 жовтня, оприлюднить інформацію про кількість виготовлених бюлетенів. Про це, як передає кореспондент Forum'у, на прес-конференції журналістам повідомив глава ЦВК Михайло Охендовський.

Він висловив стурбованість Центрвиборчкому поширенням інформації щодо кількості виборчих бюлетенів, виготовлених для голосування на позачергових виборах народних депутатів України 26 жовтня 2014 року.

«Зокрема, сьогодні в ЗМІ з'явилося повідомлення, нібито ЦВК замовила виборчі бюлетені для голосування в одномандатних округах Автономної Республіки Крим. Підкреслюю - це абсолютно не відповідає дійсності. Також були повідомлення, що замовлені бюлетені в кількості, що значно перевищує кількість виборців, включених до списку виборців. І вже зроблені припущення окремими так званими експертами, так званими політологами щодо того, що ці виборчі бюлетені можуть використовуватися для протизаконних дій на виборах народних депутатів України», - заявив глава ЦВК, назвавши це інсинуаціями.

Охендовський зазначив, що кількість виборчих бюлетенів, виготовлених для кожної виборчої дільниці, передбачена Законом про вибори народних депутатів України. «Відповідно до частини 8-ї статті 80 закону, виборчі бюлетені для кожної виборчої дільниці виготовляються у кількості, що на пів відсотка перевищує кількість виборців, включених до списку виборців на відповідній виборчій дільниці відповідного одномандатного округу з урахуванням кратності розміщення виборчих бюлетенів у межах поліграфічного аркуша при їх виготовленні», - пояснив він.

Глава ЦВК нагадав, що замовлення на виготовлення бюлетенів ЦВК розмістила на двох державних поліграфічних підприємствах - Поліграфічному комбінаті «Україна» та Банкнотно-монетному дворі НБУ. «Обидва підприємства режимні. Бюлетені - документи суворої звітності. Кожен виборчий бюлетень належним чином враховується», - акцентував він.

«Що стосується кількісних показників, то станом на 26 вересня 2014 року, коли ми затверджували форму і текст виборчого бюлетеня для голосування в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі, згідно з даними Державного реєстру виборців, кількість виборців за виборчою адресою в Україні, без урахування, зрозуміло, Криму і Севастополя, де голосування не проводиться, становила 34 мільйони 44 тисячі 311 осіб. Виходячи з цього ЦВК замовила таку кількість виборчих бюлетенів для голосування у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі: 34 мільйони 558 тисяч 672 штуки. Для голосування в одномандатних виборчих округах: 34 мільйони 141 тисячу 856 штук. Бачимо очевидну різницю. Це пояснюється тим, що в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі голосують виборці закордонного виборчого округу. І для 112 закордонних виборчих дільниць виготовлено 467 тисяч 584 бюлетені. Також поясненням різної кількості виборчих бюлетенів, як уже сказано, є кратність їх розміщення на аркуші», - повідомив глава ЦВК.

Також, за словами Охендовського, на кількість виготовлених бюлетенів впливає той факт, що ОВК створили 57 виборчих дільниць на тимчасовій основі. «Для них необхідно додатково замовити виборчі бюлетені. Виборці, які включаються до списків виборців на цих дільницях, станом на 26 вересня були включені до списків на звичайних виборчих дільницях. Звичайно, у день голосування, в уточнених списках виборців, кожен виборець буде в списках лише один раз. Але бюлетені для звичайних виборчих дільниць уже виготовлені з урахуванням тієї кількості, що абсолютно зрозуміло», - пояснив він.

Що ж стосується громадян, які скористалися правом тимчасово змінити виборчу адресу, то Охендовський повідомив, що таких налічується 190 тисяч 283 виборці, у той час як на президентських виборах таких було трохи більше 100 тисяч. «Активність виборців вища. Це пояснюється кількістю тимчасово переміщених людей», - підкреслив він.

Глава ЦВК повідомив, що правом тимчасово змінити місце голосування вирішили скористатися 2 864 кримчанина, а також 774 жителі Севастополя. З Донецької області - 21 704 виборці, при цьому 6 633 із них голосуватимуть на дільницях у Донецькій області. Що стосується Луганської області, то 11 119 виборців скористалися можливістю тимчасово змінити місце голосування, з яких 2 518 - у межах області.

На уточнююче запитання кореспондента Forum'у, чи входять громадяни, які проживають на територіях, непідконтрольних Україні та Криму, в загальна кількість виборців України, Охендовський відповів ствердно.

«За нашими даними, кількість виборців у всіх виборчих округах, включаючи Крим, становить понад 35 мільйонів людей. Кількість виборчих бюлетенів набагато менша... Кількість виборців в одномандатних виборчих округах, в яких ми можемо проводити голосування (враховуючи і ті округи Донецької та Луганської областей, які не голосуватимуть, що зрозуміло, але підстав не замовляти бюлетені для цих осіб немає) - замовлено 34 141 856, відбуватимуться дозамовлення виборчих бюлетенів для окремих спеціальних виборчих дільниць. Подивіться, яка вже погода, і в лікарнях може збільшитися кількість людей», - додав глава ЦВК.

Що ж стосується утилізації невикористаних бюлетенів, то, за його словами, ЦВК планує прийняти рішення, щоб вони знищувалися не шляхом зрізу правого нижнього кутка ДВК, а, як на виборах президента, на підприємствах, де виготовлялися. «Візьмемо округ № 41, місто Донецьк. Воно точно не зможе голосувати на цих виборах народних депутатів України. Підстав не виготовляти бюлетені у нас немає. ЦВК замовила бюлетені для цього виборчого округу. Але тільки, коли ОВК не зможе їх отримати від ЦВК в установленому законом порядку, ми зможемо сказати, що ці виборчі бюлетені не потраплять на виборчі дільниці і підлягають погашенню», - акцентував він.

За словами Охендовського, ЦВК готує роз'яснення з цього питання для ОВК. «Думаю, це відбудеться завтра, або післязавтра максимум. І, швидше за все, ми передбачимо механізм, який використовувався на виборах президента України», - повідомив він.

Глава ЦВК додав, що зведена інформація про кількість виборчих бюлетенів для голосування як у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі, так і в кожному одномандатному виборчому окрузі, відповідно до ч.5 ст. 81 Закону про вибори народних депутатів України буде оприлюднена на офіційному веб-сайті ЦВК не пізніше, ніж за один день до дня голосування.

У той же час, на сайті ЦВК міститься інформація про орієнтовну кількість виборців станом на 19:17 21 жовтня - 35 373 498 осіб. До сьогоднішнього дня кількість виборців, за даними ЦВК, становила 36 256 483 осіб.


 

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

114