МОЗ України розблокувало процедури держзакупівель і виконало доручення уряду. Про це повідомила заступник міністра охорони здоров'я України Олена Терещенко під час зустрічі з представниками пацієнтських організацій, повідомляє прес-служба відомства.

За її словами, упродовж відведеного прем'єр-міністром України Арсенієм Яценюком терміну в 21 день на проведення необхідних процедур щодо розблокування державних закупівель МОЗ долучило до процедури торгів 651,5 млн грн, що в цілому зараз становить 1 млрд 521,5 млн грн із виділених державою 2,16 млрд грн.

МОЗ України вже уклало договорів на постачання ліків на 674,4 млн грн - на 1 жовтня 2014 року ця сума становила всього 105 млн грн. Серед напрямів, за якими укладені договори: доросла онкологія, дитяча гемофілія, ліки та вироби для трансплантації, ліки з репродуктивного здоров'я, ДЦП, нанізм, вакцини (пентаксим, поліомієлітна вакцина) і т.п.

Терещенко повідомила, що за цей термін спільно з Антимонопольним комітетом вдалося вивільнити 497 млн грн, призначених для держзакупівель, які були заблоковані різного роду скаргами учасників торгів.

У прес-службі міністерства зазначили, що вже найближчим часом відбудеться розкриття ще близько 50 пропозицій учасників державних закупівель, що дозволить МОЗ України укласти угоди на суму понад 1,774 млрд грн, що складе 82,13% від загальної суми, виділеної МОЗ України на державні закупівлі.

«Таким чином, до кінця року ми зможемо отримати необхідні ліки і розподілити їх між регіонами. Зараз же за рахунок оперативного перерозподілу ліків з інших регіонів та гуманітарної допомоги від міжнародних донорів нам вдається фактично за всіма напрямами медичного забезпечення мати в наявності лікарські засоби та засоби медичного призначення в медичних установах. Тому сьогодні немає причин пацієнтам турбуватися про критичну нестачу ліків», - зазначила Терещенко.

Щодо можливості передачі державних закупівель МОЗ України в Державну службу України з надзвичайних ситуацій Терещенко повідомила, що міністерство вважає ризикованим передавати в цей час такі функції іншим відомствам, оскільки оформлення відповідних процедур займе як мінімум кілька місяців, а оголошені МОЗ торги пройдуть швидше.

Нагадаємо, 20 жовтня Антимонопольний комітет України розблокував тендери на ліки, крім тих, що стосуються препаратів для лікування гепатиту С.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

36