Держдума РФ на засіданні у вівторок ухвалила в третьому, остаточному читанні законопроект, який дасть можливість «Газпрому» проводити взаємозалік з «Нафтогазом України». Відповідні зміни будуть внесені в закон про валютне регулювання і валютний контроль.

У статті 19 «Репатріація резидентами іноземної валюти і валюти РФ» доданий пункт, що розширює перелік випадків, коли резиденти мають право не зараховувати на свої банківські рахунки в уповноважених банках іноземну валюту або рублі. Це не потрібно буде робити при проведенні заліку вимог за зобов'язаннями нерезидентів щодо оплати постачання природного газу в газоподібному стані та за зобов'язаннями експортерів газу з оплати послуг транзиту газу через територію іноземних держав, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Як повідомлялося раніше, ця зміна передбачає, зокрема, можливість заліку зобов'язань «Газпрому» за контрактом на транзит природного газу через територію України проти зобов'язань НАК «Нафтогаз України» з оплати накопиченої нею заборгованості.

Ініціатором опрацювання питання взаємозаліку був «Газпром», який порушив цю тему в листі від 20 серпня 2014 року, а незабаром президент РФ Володимир Путін доручив уряду вивчити цю проблему. Мінфін, Мінекономрозвитку, Росфіннагляд і ЦБ визнали за доцільне внести поправки в закон про валютне регулювання і валютний контроль. Росфіннагляд у своєму листі зазначив, що поправки виправдані у зв'язку з ситуацією, що склалася на території України і для забезпечення захисту державних інтересів та інтересів російських підприємств при здійсненні зовнішньоекономічної діяльності.

Закон ухвалений під назвою «Про внесення змін в окремі законодавчі акти Російської Федерації і визнання такими, що втратили силу, окремих положень законодавчих актів Російської Федерації».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

36