Для порятунку української економіки потрібно проводити стимулюючу монетарну політику. Про це в ході круглого столу «Що буде з економікою України завдяки реалізації рекомендацій МВФ?», як передає кореспондент Forum'у, заявив керівник економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин.

«Нам необхідно переходити від обмежувальної монетарної політики до стимулюючої», - зазначив він.

На думку експерта, сприяти стимулюванню економіки буде приватизація підприємств.

«Була оголошена приватизація. На цей рік навіть запланували 17 мільярдів покриття дефіциту бюджету. Де ця приватизація? Жоден конкурс не був не лише не здійснений, але й навіть не оголошений. При тому, що ще в червні скоротили список підприємств, які не підлягають приватизації», - пояснив Юрчишин.

«Уряд свідомо йде на те, щоб мати цю «діру» в 17 мільярдів. Чи винен у цьому МВФ? Напевно, ні. Це здатність або нездатність уряду до цих дій», - акцентував експерт.

Також економіст підкреслив, що проводити політику стимулювання необхідно не за рахунок бюджетних витрат.

«Повинен бути чіткий перехід від обмежувальних політик, що передбачають вилучення - у бізнесу, у населення, ще у когось - до стимулювання. Причому краще це робити не за рахунок видатків з бюджету, незрозумілих кредитів для рефінансування, а через зменшення податкового тиску, заходи, що сприяють бізнесу, дерегуляцію, тендери і так далі», - підсумував Юрчишин.

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

58