З урахуванням існуючого на сьогоднішній день фінансового становища в країні в перспективі Україна буде змушена продовжити пенсійну реформу. Таку думку, як передає кореспондент ForUm'у, у ході прес-конференції висловив економічний експерт, проектний менеджер «Ліги фінансового розвитку» Андрій Блінов.

«Ті, хто кажуть, що пенсійна реформа зразка 2011 року - це жах і страх, і можливо її необхідно «відіграти» назад... Але я хочу сказати, що в найближчі кілька років ми прийдемо до того, що вона буде продовжена, і не виключено, що буде підвищуватися вік виходу на пенсію», - зазначив він.

На думку експерта, можливо, пенсійний вік буде підвищено до середньоєвропейського рівня, тому що Україна не може собі дозволити жити по-іншому. «Тобто, за великим рахунком, питання скорочення витрат держави - це в значній мірі скорочення витрат, пов'язаних з витратою на кожного з громадян. Я розумію, що сьогодні про це не скаже жоден з політиків, особливо той, що балотується в Раду, тому що ви за нього не проголосуєте», - підкреслив Блінов.

Він зазначив, що, безумовно, пенсійний вік не буде підвищений в найближчі місяці. «Але це перспектива, напевно, найближчих двох років, виходячи з тих дефіцитів, на які ми сьогодні вийшли. І тут за великим рахунком все одно, чи буде Україна оголошувати дефолт, чи ні. За дефолту це відбудеться більш різко, за реструктуризації (зовнішніх запозичень. - Ред) держава якоюсь мірою може очолити цей процес», - підкреслив він.

Як раніше повідомляв ForUm, прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що питання про скасування пенсійної реформи поки що не стоїть на порядку денному.

2 квітня 2013 року Верховна Рада відмовилася знизити пенсійний вік.

1 жовтня 2011 року в Україні набув чинності Закон «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи», прийнятий парламентом 8 липня 2011 року.

Цим законом встановлено єдиний для чоловіків і жінок вік виходу на пенсію - в 60 років. До цього жінки мали право виходити на пенсію після досягнення 55-річного віку.

Тетяна Мацур, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

32