Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch (HRW) звинуватила українську армію в застосуванні касетних боєприпасів при обстрілі густонаселених районів Донецька.

У прес-релізі, оприлюдненому у вівторок, 21 жовтня, підкреслюється, що використання таких озброєнь в густонаселених районах суперечить міжнародним правилам ведення війни, оскільки касетні боєприпаси є зброєю невибіркової дії, і це може бути рівносильно військовому злочину.

«В ході тижневого розслідування на сході України HRW зафіксувала факти широкого використання касетних боєприпасів у боях між армією України і членами незаконних збройних формувань в більш ніж десяти міських і сільських районах», йдеться в прес-релізі, який цитує Deutsche Welle.

У прес-релізі наголошується, що хоча в багатьох випадках неможливо встановити, хто саме несе відповідальність за застосування цієї зброї, виявлені докази, що свідчать про те, що армія України використовувала касетні боєприпаси при обстрілі Донецька 2 і 5 жовтня. В результаті одного з обстрілів був убитий швейцарський співробітник Червоного Хреста.

«Викликає шок той факт, що зброю, заборонену більшістю держав, настільки широко застосовують на сході України. Українська влада повинна негайно обіцяти не використовувати касетні боєприпаси і приєднатися до договору про заборону цієї зброї», - заявив експерт HRW з озброєнь Марк Хізнай.

Згідно з газетою The New York Times, цілий ряд лікарів, що надавали медичну допомогу постраждалим, також підтвердили, що характер поранень свідчить про те, що вони викликані касетними боєприпасами.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом