Україна частково виконує умови та розрахунки Міжнародного валютного фонду. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, у ході круглого столу на тему «Що буде з економікою України завдяки реалізації рекомендацій МВФ?» повідомив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

За словами експерта, зовсім не вийшло в України збільшити золотовалютні резерви.

«Згідно з рекомендацією МВФ, у нас чисті золотовалютні резерви мали зрости до кінця вересня на 300 мільйонів. Вони у нас зменшилися на 2,2 мільярда», - зазначив Охріменко.

Також експерт підкреслив, що згідно з вимогами МВФ, Нацбанк має можливість провести валютні інтервенції ще на один мільярд 300 мільйонів доларів, інакше - вийде за рамки вимог.

Також не виконані плани щодо державного бюджету.

«Ми бачимо, що дефіцит державного бюджету зріс. Згідно з «маячками» МВФ, він повинен бути 5,2 млрд, а він - майже 6 млрд», - акцентував Охріменко.

Також МВФ рекомендував у своїх розрахунках курс гривні на рівні 10,5 гривні за долар.

Абсолютно не вийшло, як зазначив Охріменко, в Україні впоратися з припливом інвестицій. «За розрахунками, приплив іноземних інвестицій мав скласти 35 млрд. На сьогодні такої цифри немає. Фінансування за рахунок міжнародних організацій, без урахування МВФ - повинна була прийти сума на кінець вересня майже в 6 мільярдів. На сьогоднішній момент це не виконано», - сказав Охріменко.

Разом з тим, за словами експерта, в рамках меморандуму з МВФ ряд вимог був виконаний.

«У рамках меморандуму була вимога створити антикорупційне бюро. Закон прийняли. Друге - внести зміни в законодавство по боротьбі з корупцією. Прийняли. Третя вимога - провести стрес-тести банків - виконали», - зазначив Охріменко.

Також, за словами експерта, в рамках вимог МВФ була проведена реструктуризація заборгованості НАК «Нафтогаз» та проведено емісію, внаслідок чого погашено заборгованість «Нафтогазу» на суму 1 млрд 600 млн доларів.

«Я так розумію, що переговори, які були проведені з Міжнародним валютним фондом, передбачають чергову зміну умов фінансування, для того, щоб вийти на показники», - резюмував Охріменко.

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

66