У Нацбанку пообіцяли не вводити заборону на купівлю валюти під передоплату за імпортними контрактами, анонсовану ще тиждень тому: передбачалося, що долари дозволять купувати тільки після того, як імпортний товар буде завезено на територію України, пишуть «Вести».

«Додаткових заборон вводити не плануємо. Навпаки, хочемо спростити умови продажу валюти: завтра збираємося розглянути питання зняття заборони щодо оплати товарів, завезених у країну. А також скасування табу на валютні платежі за імпортними контрактами, за якими продукція поставляється в країну і проходить митне оформлення понад 180 днів», - запевнили «Вести» у прес-службі НБУ.

Як довго Центробанк не буде вводити нові обмеження, невідомо. Пліткарі пояснюють несподівану лояльність чиновників тиском імпортного лобі, яке змогло переконати НБУ, що заборона на валютну передоплату покладе на лопатки на тільки українську торгівлю, але і вітчизняні виробництва з імпортною складовою. Ходять також чутки і про тиск Кабміну в цьому питанні, запевняє видання.

Обіцянки нацбанківців заспокоять банкірів та імпортерів, однак не вирішать головної проблеми - тотального дефіциту долара, який нереально купити за 12,95 грн/$, курс на офіційному міжбанку (лише деякі банки продають долар за сірими схемами). «Ринку взагалі немає. Відкладений попит на валюту - близько $500 млн», - говорить начальник відділу операцій на валютному ринку «ОТП Банку» Максим Давлад.

Не маючи долара, постачальники імпортних товарів згортають поставки в Україну, і магазинні полиці порожніють, констатують «Вести».

«Все просто: доларів немає - проплатити поставки не можемо - нову партію товару не завозимо. Різке зниження обсягів торгів на міжбанку (з $350-400 млн до $160-200 млн на добу) підтверджує, що валюту не продають не тільки нам, а всім. Тому і постачання урізують все - в рази», - розповіли «Вестям» в мережі магазинів одягу та аксесуарів Ostin.

Змушені скорочувати завезення нових колекцій і постачальники взуття, а також її виробники, зазначає видання.

«Валюти не вистачає не тільки імпортерам, але й тим, хто шиє в Україні, адже їм потрібно закуповувати сировину за кордоном. Від дефіциту долара страждають і вітчизняні виробники взуття», - підкреслив у бесіді з «Вестями» президент Асоціації виробників України Олександр Бородиня.

Неоднозначна ситуація з технікою, продовжують автори матеріалу.

«Найскладніше зараз невеликим магазинам без великих запасів. Ті, у кого більш-менш затарені склади, поки шукають долари, можуть розпродавати не нову поставку, а старі партії пральних машин або ноутбуків. З чим у них серйозні проблеми, це з оперативним завезенням нової техніки. Людям доводиться довго чекати нових моделей мобільних телефонів, читалок та інших девайсів», - розповіли в інтернет-магазині «Сокіл».

Втім, деякі продавці поки не дуже переживають через брак валюти. «Дуже сильно впав попит на товари з боку населення. Так що більш серйозна проблема зараз - це кому продавати», - сказав «Вестям» власник магазину Rozetka Владислав Чечоткін.

Простіше в цьому плані у постачальників автомобілів. «Великі автодилери працюють під реалізацію: спочатку приганяють машину сюди, продають її людині, купують долари і розраховуються з заводом-виробником. За передоплатою працюють лише невеликі компанії, таким автодилерам потрібно купувати долар під передоплату», - пояснив «Вістям» гендиректор Всеукраїнської асоціації автоімпортерів і дилерів Олег Назаренко.

Під реалізацію працюють і постачальники ліків. «Ми відпускаємо дистриб'юторам медпрепарати, надаючи відстрочку платежу на місяць-два, а дуже часто і на півроку, по суті, кредитуємо їх. До речі, жодна з компаній-імпортерів не підвищувала цін, але для кінцевого українського споживача деякі ліки подорожчали значніше за долар. Чому? Дистриб'ютори замовляють препарати у нас за валюту, кінцевий споживач платить у гривні, аптеки їм перераховують кошти за розпродані ліки через кілька місяців, через стрибок валюти після конвертації замість умовно тисячі доларів від аптечних мереж вони отримують $700. Щоб уникнути банкрутства, дистриб'ютори змушені вкладати у відпускну ціну для аптек курс з завищенням на 15-20%», - розповів «Вістям» голова представництва Astellas в Україні Кшиштоф Седлецький.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

81