Значимі результати в боротьбі з корупцією дасть не створення десятків нових органів, а політична воля керівництва країни і висока мотивація виконавців.

Про це заявив кандидат у народні депутати від Радикальної партії Сергій Рибалка.

Він нагадав, що якщо набуде чинності пакет акнтикорупційних законів, прийнятих парламентом 14 жовтня, до списку структур, зобов'язаних протидіяти корупції, додадуться Національна комісія для вироблення антикорупційної політики та Національне бюро з розслідування корупційних діянь, а також антикорупційні підрозділи у всіх центральних і регіональних органах влади.

Крім того, нині законодавство покладає обов'язок боротися з корупцією на МВС, СБУ і Генпрокуратури, а питаннями реалізації антикорупційної стратегії зобов'язані займатися урядовий уповноважений з питань антикорупційної політики і Міністерство юстиції, зазначив політик.

До всього цього 14 жовтня Президент Порошенко створив Національну раду з питань антикорупційної політики, нагадав Сергій Рибалка. Він підкреслив, що положення про цю структуру, затверджену президентським указом, майже повністю повторює положення про скасований такий самий Національний антикорупційний комітет, створений Януковичем у 2010 році.

За словами Рибалки, одне з основних завдань обох структур - підготовка та подання Президентові України пропозицій щодо вдосконалення антикорупційної стратегії. Аналіз показує, що 90% функцій Нацради і Нацкомітету збігаються, сказав політик.

Він нагадав, що за період правління Януковича цей комітет збирався всього тричі. Рибалка висловив сподівання, що новостворений орган буде збиратися значно частіше.

Практично єдиною позитивною відмінністю є те, що більше місць віддано представникам громадських об'єднань, зазначив Сергій Рибалка. Якщо у Нацкомітету чисельність представників громадських організацій повинна становити не менше однієї п'ятої, то в Нацраді - майже половина, уточнив він. Важливо, щоб це були не кишенькові піарники, а реальні експерти або громадські активісти, здатні контролювати цю роботу - підкреслив Рибалка.

Він засумнівався, що така величезна кількість борців з корупцією дадуть результат. «Нам потрібна не купа нових нероб-бюрократів, а політична воля і одна сильна і добре мотивована структура», - заявив Рибалка.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

41