Міністри закордонних справ країн Євросоюзу, які зібралися в понеділок у Люксембурзі, не змінили санкцій ЄС відносно Росії і підкреслили важливість виконання всіх положень Мінського протоколу щодо врегулювання кризи на сході України, повідомила Верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Кетрін Ештон.

«Незважаючи на певний прогрес (у виконанні Мінського протоколу, - Ред.), багато ще необхідно зробити. Процес припинення вогню залишається поки ще дуже слабким», - заявила вона на прес-конференції в Брюсселі.

«Ми підтвердили рішучість допомагати Україні, в тому числі надаючи гуманітарну допомогу постраждалому населенню (вона склала вже 63 млн євро), співпрацюючи у проведенні економічних і політичних реформ, фінансуючи місію по реформі у сфері безпеки, сприяючи укладенню угоди між Україною та Росією щодо постачання енергії», - сказала Ештон, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Вона нагадала, що у вівторок у Брюсселі сторони зустрінуться в присутності єврокомісара з енергетики Гюнтера Еттінгера.

«(Щодо санкцій відносно Росії, - Ред. ) все залишається як і раніше», - підкреслила вона, відповідаючи на питання журналістів.

«Ми обіцяли переглядати нашу позицію, і ми будемо це робити, - продовжила голова дипломатії ЄС. - У нашій сьогоднішній дискусії ми однозначно домовилися, що будемо проводити оцінку ситуації на місцевості. Я вже сказала, що вона дуже нестійка... Там є деякі позитивні зрушення, ми хочемо підтримати і розвивати їх. Але є багато моментів, які нас дуже непокоять, в тому числі ситуація в східній частині України».

«Я не хочу передбачати наших рішень. Це буде дискусія, процес вироблення рішення в тісній взаємодії всіх країн-членів», - заявила Ештон.

Нагадаємо, міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс і міністр закордонних справ Данії Мартін Лідегаард вважають, що поки рано скасовувати санкції щодо Росії. Як раніше повідомлялося, Євросоюз має намір зайнятися переглядом санкцій щодо Росії в кінці жовтня.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

28