Міжнародне рейтингове агентство Moody's погіршило частину рейтингів семи російських компаній фінансового сектору. Рейтингові дії є результатом зниження рейтингу РФ з «Baa1» до «Baa2» при збереженні «негативного» прогнозу.

Як йдеться у повідомленні Moody's, рейтингові дії зачіпають Внешэкономбанк, Сбербанк і ВАТ «Агентство з іпотечного житлового кредитування» (АІЖК), ВТБ, Газпромбанк, Россельхозбанк і Альфа-банк, а також ряд дочірніх компаній.

Всі сім установ тепер мають «негативний» прогноз зміни довгострокових рейтингів, причому для Альфа-банку він змінений зі «стабільного», для інших - залишений на колишньому рівні.

Moody's знизило рейтинги депозитів та пріоритетних незабезпечених субординованих боргових зобов'язань цих фінансових компаній на одну сходинку.

«Послаблення кредитного профілю Росії, відбите в зниження суверенного боргового рейтингу з негативним прогнозом, призвело до рейтингової дії щодо підтримки рейтингів фінансових установ Росії з державною участю, які отримують завищення рейтингу на кілька ступенів завдяки очікуванням системної підтримки», - йдеться в повідомленні, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Moody's як і раніше очікує, що уряд РФ буде готовий надати підтримку цим банкам у разі потреби.

Рейтинги депозитів та пріоритетних незабезпечених зобов'язань Сбербанку в іноземній і національній валютах погіршені з «Baa1» до «Baa2», крім того, рейтинг його власної кредитоспроможності знижений з «baa3» до «ba1» з «негативним» прогнозом.

Відповідні рейтинги депозитів і зобов'язань ВТБ знижені з «Baa2» до «Baa3», Альфа-банку, Газпромбанку і РСХБ - з «Baa3» до «Ba1», Зовнішекономбанку і АІЖК - c «Baa1» до «Baa2».

Також знижені короткострокові рейтинги ВТБ, ГПБ і РСХБ.

Паралельно рейтингове агентство Moody's Interfax знизило рейтинги двох з цих фінкомпаній за національною шкалою (NSR): ГПБ і РСХБ з «Aaa.ru» до «Aa1.ru».

«Негативний» прогноз суверенного рейтингу означає, що перегляд рейтингів російських банків з підвищенням малоймовірний у короткостроковій перспективі, йдеться в прес-релізі. Подальший знижувальний тиск на їхні рейтинги є вірогідним у разі, якщо Moody's знизить рейтинг РФ або якщо погіршаться кон'юнктура або фінансові показники самих банків.

Рейтингове агентство Moody's Interfax підтвердило рейтинги двох банків цієї групи за національною шкалою - Газпромбанку і Россельхозбанку, обидва на рівні «Aaa.ru».

Сбербанк за підсумками першого півріччя 2014 року посів перше місце за розміром активів у ренкінгу «Інтерфакс-100», підготовленому «Інтерфакс-ЦЕА». Банк ВТБ займає в цьому списку 2-ге місце, Газпромбанк - 3-тє, Россельхозбанк - 6-те, Альфа-банк - 7-ме.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом