Рівень фальсифікацій на парламентських виборах буде залежати не від кількості зайвих бюлетенів, а від якості спостереження. Таку думку в коментарі Forum'у висловив директор Інституту української політики Костянтин Бондаренко.

«Поле для фальсифікацій завдяки зайвим півтора мільйонам бюлетенів, звичайно, ж створюється. Навіть якщо б не було заявлено друк додаткових бюлетенів, все одно владу б традиційно підозрювали в махінаціях. У нас є гіркий досвід: всі попередні представники влади (помаранчеві, блакитні, червоні і т.д.) займалися фальсифікаціями виборів», - сказав Бондаренко.

Саме тому, за його словами, до майбутніх парламентських виборів буде прикута особлива увага.

«Але махінації залежать не від кількості бюлетенів, а від якості спостереження», - переконаний він.

«Навіщо везти бюлетені в Крим, якщо там не відкриті виборчі дільниці? Привезуть їх, а далі? Кому їх віддати? Така ж ситуація на Донбасі. Там не організовані округи, ні підрахунок голосів», - зазначив політолог.

Нагадаємо, на позачергових виборах у Верховну Раду буде надруковано на 1,5 млн бюлетенів більше, ніж на останніх президентських. Про це свідчать дані Центральної виборчої комісії. Так, перед виборами Президента було випущено 34 млн 693 тис. копій, тоді як орієнтовна кількість виборців в одномандатних округах у парламентську кампанію сягне 36 млн 257 тисяч осіб.

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом