Пломби на урнах для голосування на дострокових виборах у Верховну Раду України захищені від підробок. Про це, як передає кореспондент Forum'у, заявив під час прес-конференції президент Асоціації виробників систем опломбування Ростислав Цирень.

За його словами, на виборах будуть використовуватися пластикові пломби фіолетового кольору.



«У нас були і червоні, і зелені пломби. Але все-таки вирішили, що зараз складніше підробити або спробувати підробити пломбу такого незвичайного фіолетового кольору. Це не заради гламуру. Це дійсно малопоширена колірна гамма. Не існує в природі пластикових пломб такої конструкції і кольору. Якщо хтось мені принесе пломбу такого ж кольору, я йому дам приз», - сказав він.

Цирень поінформував, що на пломбі зображений малий герб України, напис «ЦВК», напис «опломбовані», а також послідовна семизначна нумерацію, яка не дає можливості замінити цю пломбу.

Разом з тим, фахівець пояснив, що якщо людина, що має доступ до пломби, спробує її замінити, це буде відразу помітно, оскільки номери відрізняються. «Немає двох однакових пломб з однаковими номерами. І пакети, і пломби доставляються у виборчі комісії так само, як і бюлетені - за два дні до початку голосування, зберігаються в окремих приміщеннях або металевих шафах-сейфах», - зазначив він.

Крім того, за словами президента Асоціації виробників систем опломбування, ще однією інновацією буде використання пластикових пакетів, які мають вісім ступенів захисту.



За його інформацією, дані пакети оснащені унікальним микрошрифтом, подвійним зварювальним швом і клапаном, що не реагує ні на нагрівання, ні на охолодження. «На пакеті також нанесено малий герб України, напис «ЦВК» і напис «Увага, опечатано», - додав він.



Цирень поінформував, що на кожну дільницю буде доставлено вісім пломб і два пакети.

Водночас, на його думку, найбільш вразливим місцем зберігання бюлетенів є сейфи, в яких до дня голосування і після будуть зберігатися протоколи і самі бюлетені, оскільки вони пломбуються простою паперовою етикеткою із звичайною мокрою печаткою.

Як раніше повідомляв ForUm, 28 серпня в Україні стартувала виборча кампанія з виборів до Верховної Ради, запланованих на 26 жовтня.

Дарина Шварцман, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

367