Зниження спекулятивного попиту на валюту призведе до зняття Національним банком України частини адміністративних обмежень на валютному ринку, повідомляє прес-служба НБУ.

Зокрема, на минулій 17 жовтня зустрічі першого заступника голови НБУ Олександра Писарука з членами Європейської бізнес-асоціації обговорювалися адміністративні заходи НБУ на валютному ринку, спрямовані на запобігання різких коливань курсу гривні.

«Діалог і управління суспільними очікуваннями - це ті інструменти, з допомогою яких Національний банк планує здійснювати регулювання валютного курсу», - заявив Писарук.

Чиновник зазначив, що є прихильником ринкового курсоутворення, проте в країні, на території якої відбуваються воєнні дії, повністю реалізувати цей механізм неможливо. «Падіння економіки, падіння валютних надходжень і поява негативних очікувань у суспільстві змушують Національний банк вдаватися до поєднання адміністративних і ринкових заходів. Центральний банк закликає з розумінням ставитися до тимчасових обмежень, оскільки їх введення зумовлено насамперед бажанням ліквідувати схеми виведення капіталу за кордон. На жаль, не буває адміністративних обмежень без незручностей. Прошу вашого терпіння», - звернувся заступник голови НБУ до бізнес-спільноти.

«Обсяги заявок на купівлю валюти поступово зменшуються. І навіть на чорному ринку валюти спостерігається зменшення спредів. Сподіваємося, що протягом декількох тижнів ми зможемо задовольнити відкладений валютний попит, а спільна робота з правоохоронними органами призведе якщо не до ліквідації чорного ринку валюти, то до істотного зменшення його обсягів», - сказав Писарук.

Як раніше повідомляв ForUm, глава НБУ Валерія Гонтарева визнає, що обмеженнями на продаж валюти в одні руки на суму не більше двохсот доларів скористався чорний ринок.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

23