Перевірити діяльність українських операторів мобільного зв'язку вимагають від профільної Нацкомісії і СБУ громадські активісти та експерти в області інформаційної безпеки. Вони стверджують, що мають факти прослуховування телефонів користувачів корпоративного зв'язку, контрактників, а також бійців, які перебувають у зоні АТО.

Про це повідомляє 5-й канал.

«Українські мобільні оператори можуть «зливати» дані про користувачів мобільного зв'язку сусіду-агресору», - таку думку висловив фахівець з інформаційної безпеки, журналіст-розслідувач і офіцер запасу СБУ Олег Коляда.

Він переконаний, що російські спецслужби могли прослуховувати розмови бійців АТО під час бойових дій на сході, дізнаватися про їхні плани, місцеперебування тощо. «Бійці говорили, що, дійсно, були такі факти, 5-7 чоловік вирішили поспілкуватися по мобільному зв'язку і протягом 20 хвилин це місце обстрілювалося. Я вважаю, що, враховуючи те законодавство, яке регулює захист персональних даних, я не зовсім впевнений в тому, що мої дані, які я надавав в той час підприємству «Київстар», не перебувають у сторони, з якою у нас йдуть військові дії», - заявив громадський діяч.

Коляда каже, що знає принаймні про три випадки, коли один з вітчизняних операторів мобільного зв'язку міг прослуховувати телефони бійців у зоні АТО. Крім того, за його даними, компанія під виглядом технічного оновлення для власних систем, передає дані клієнтів-контрактників. Вони зберігаються у сховищі мобільного оператора-партнера, який базується в Росії. Коляда переконаний, що українці не можуть бути впевнені у безпеці своїх персональних даних, поки два найбільших мобільних оператори належать російським засновникам.

Він також зачитав рішення суду, в якому СБУ зазначає про можливі порушення законодавства мобільним оператором при наданні телекомунікаційних послуг: «ЗАТ «Петер-Сервіс» протягом поточного року використовувало наявні програмні ресурси для отримання персональних даних контрактних абонентів ПАТ «Київстар» і несанкціонованого зняття інформації з каналів зв'язку» .

Із запитом про перевірку мобільних операторів звернулися до Національного регулятора зв'язку та громадської організації «Свої». Її представники переконані - поставити перепону на спробі отримати інформацію з телефонів українців має і СБУ.

«Зараз фахівці правоохоронних органів не можуть отримати цю інформацію з компетентних органів, уповноважених вузлів зв'язку, НКРЗІ. І це є фактором, що ми розуміємо, що інформація є, але факти недоговорені», - зазначає координатор ВГО «Свої» Андрій Семидідько.

Зараз ініціатори перевірки діяльності операторів зв'язку чекають реакції від Служби безпеки та правоохоронних органів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом