Глава МЗС РФ Сергій Лавров вважає, що Придністров'я матиме право самостійно визначити своє майбутнє в разі зміни Молдовою свого позаблокового військово-політичного статусу.

«Якщо - і це було одним із ключових моментів, коли починали процес «п'ять плюс два» (щодо придністровського врегулювання. - Ред.), всі погодилися з тим, що якщо Молдова втрачає свій суверенітет і поглинається іншою країною або якщо Молдова змінює свій військово-політичний статус на блоковий з нейтрального, то придністровці мають повне право прийняти рішення про своє майбутнє самостійно, і ми будемо цю базову позицію, з якої всі погодилися, з якої все почалося, відстоювати», - сказав Лавров під час своєї лекції в рамках проекту «Громадський університет» партії «Єдина Росія».

Лавров також назвав «кричущим» одне з рішень КС Молдови, передає «Інтерфакс-Україна».

«На нинішньому етапі кишинівська влада явно намагається рухатися в недемократичному напрямі. Чого варте нещодавно винесене рішення КС про те, що будь-які партії, метою яких не є інтеграція в Євросоюз, є антиконституційними. Я оторопів, коли прочитав цю новину. Це кричуще рішення», - сказав глава МЗС РФ.

Лавров нагадав позицію, з якою всі учасники формату «п'ять плюс два» були згодні і під час якої було домовлено «шукати особливий статус Придністров'я в рамках поваги до територіальної цілісності Молдови, яка має залишатися суверенною державою, що має військово-політичний нейтралітет».

«Зараз же намагаються представити справу так, що, по-перше, військово-політичний нейтралітет - справа минуща і можна поміняти конституцію; а що стосується збереження суверенітету Молдови, збереження її незалежності, то тут виникає дуже багато питань, враховуючи не тільки заяви керівників Румунії про те, що возз'єднання Молдови зі своєю історичною батьківщиною - це питання часу, але й враховуючи позицію деяких керівників Молдови, які приблизно те саме говорять», - зазначив міністр.

Він продовжив: «У конституційному суді Молдови з семи членів шестеро - громадяни Румунії. Вони ухвалили рішення про те, що будь-яка партія, якщо правильні повідомлення ЗМІ, що не записала у своєму статуті кінцеву мету - вступ до Євросоюзу, є антиконституційною».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

28